0-6 jaar

Nieuws, leestips, achtergronden en meer rondom boeken voor baby's, peuters en kleuters.

De Nationale Voorleesdagen: De Nationale Voorleesdagen van start op 24 januari

22 januari 2018

´Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers´. Van 24 januari tot en met 3 februari vinden de De Nationale Voorleesdagen plaats. Tien dagen lang één groot voorleesfeest. Overal wordt voorgelezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen: op school, op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, in de bibliotheek, in de kinderboekwinkel en thuis. Er is genoeg te doen! Lees je mee?

Meer...

Campagne: Voorlezen maakt je leuker

19 januari 2018

Vanaf vandaag vertonen alle bioscopen in Nederland voorafgaand aan films voor kinderen het animatiefilmpje Voorlezen maakt je leuker. Dit filmpje laat op humoristische wijze zien dat voorlezen je leert kijken door de ogen van een ander.

Meer...

Leestip: Milo ziet de wereld zwart-wit

17 januari 2018

Baby´s kun je al vanaf 3 maanden voorlezen. Samen een boekje lezen - plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen - versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. (Bron: BoekStart)

Meer...

Doorlezen: 5 boeken net zo lief als Kleine IJsbeer

15 januari 2018

Lars, de Kleine IJsbeer, is al 30 jaar heel geliefd bij jonge kinderen, hun (groot)ouders en leerkrachten. Welke prentenboeken over een ijsbeer zijn er nog meer de moeite waard om voor te lezen en mee aan de slag te gaan in de klas?

Meer...

Blog: Janken

15 januari 2018

Vanaf vandaag schrijft Koos Meinderts de maandelijkse blog voor Leesplein. Hij neemt het stokje over van Annemieke van Manen. Koos´ eerste bijdrage staat nu online: Janken.

Meer...

Leestip: Dappere Max

10 januari 2018

Iedereen vindt Max de kat schattig. Maar Max is niet schattig, hij is stoer! Hij wil op muizen jagen, maar dat is lastig als je niet weet hoe een muis eruit ziet... Dappere Max van Ed Vere is onderdeel van de serie Tijgerlezen voor beginnende lezers.

Meer...

Winterlezen: Het mooiste dino-boek van 2017

5 januari 2018

Mark Janssen schilderde de dinosaurussen in Dino´s bestaan niet groots, vol kleur, een beetje eng, maar vooral heel indrukwekkend. Het mooiste dino-boek van 2017!

Meer...

Winterlezen: Het griezeligste prentenboek van 2017

4 januari 2018

Sommige monsters lijken schattig, maar ze hebben vlijmscherpe tandjes. Andere monsters stinken, zitten vol snot en slijm of hebben giftige staarten. Dit is een boek vol monsters van Guido van Genechten is het griezeligste prentenboek van 2017. Durf jij erin te kijken...?

Meer...

Winterlezen: Het meest interactieve peuterboekje van 2017

3 januari 2018

Als het kiekeboe spel de basis voor een prentenboek is, garandeert dit urenlang voorleesplezier met je kindje. Kiekeboe. Rond van Mies van Hout zit boordevol interactie: je kan samen raden, fantaseren, herkennen, benoemen en tellen. Kijk mee in het meest interactieve peuterboekje van 2017.

Meer...

Winterlezen: Het grappigste prentenboek van 2017

2 januari 2018

Wat is het toch fijn om lachend een boek te beginnen. De cover van Heb jij misschien Olifant gezien? spreekt boekdelen... Het grappigste prentenboek van 2017.

Meer...