Nieuws

Uitgaan: Nijntje museum

3 februari 2016

Aanstaande zaterdag heropent voor het publiek het dick bruna huis na een ingrijpende verbouwing zijn deuren onder een nieuwe naam: nijntje museum.


Het dick bruna huis was na tien jaar toe aan een nieuw inhoudelijk concept, vandaar de zeven maanden durende verbouwing. Het nieuwe nijntje museum is het enige museum in Nederland dat zich richt op de allerjongste groep museumbezoekers. Edwin Jacobs, directeur nijntje museum: ´Het nieuwe concept betekent ook meer vierkante meters, een compleet nieuwe inrichting en ruimere openingstijden. Het nijntje museum belooft het allerleukste kindermuseum te worden.´

In 32 van de 124 prentenboeken die Dick Bruna maakte, speelt nijntje de hoofdrol. Hierin maakt ze actief kennis met de wereld om haar heen, vaak samen met haar familie en vriendjes. Bruna´s figuurtjes en hun avonturen zijn voor kinderen heel herkenbaar. Hij geeft kinderen bewust de ruimte om hun eigen fantasie in te vullen. Deze filosofie vormt de basis van het nijntje museum.

In het nijntje museum hebben de verschillende ruimtes allemaal hun eigen thema. Van het huis van nijntje tot de dokter en de dierentuin: herkenbare thema’s voor peuters en kleuters. Zelfs de facilitaire ruimten zijn gethematiseerd om de beleving compleet te maken: in de toiletten waan je je op het strand, je picknickt in het bos en in het trappenhuis vlieg je met nijntje door de wolken. Kinderen kunnen zelf aan de slag in het kunstlokaal, daar kunnen ze schilderen, stempelen, knippen en plakken. Iedere zondag is er om 14.00 uur een voorleesuurtje.

Het nijntje museum richt zich exclusief op gezinnen met jonge kinderen; de inrichting en het spelmateriaal zijn speciaal voor hen ontwikkeld. Peuters en kleuters ontdekken er spelenderwijs hun wereld.
Wie vooral geïnteresseerd is in Dick Bruna en zijn werk kan terecht in het Centraal Museum, tegenover het nijntje museum. Daar is het originele atelier van Dick Bruna permanent te zien, altijd in combinatie met een selectie uit het rijke oeuvre van Dick Bruna dat het Centraal Museum in bruikleen heeft.

nijntje museum, Agnietenstraat 2, Utrecht
Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht