Nieuws

Campagne: Tosca Menten schrijft Schoenboekje

12 april 2017

Tosca Menten schrijft dit jaar het Schoenboekje. Het Schoenboekje wordt in de Sinterklaasperiode cadeau gedaan aan kinderen die hun zelf geknutselde schoen komen zetten in de boekhandel of bibliotheek.


Boekhandels en bibliotheken geven het Schoenboekje cadeau vanaf de intocht tot de uittocht van Sinterklaas (zaterdag 18 november t/m dinsdag 5 december 2017). Kinderen kunnen een vouwschoen ophalen in de boekhandel of bibliotheek, waarmee zij creatief aan de slag kunnen. De geknutselde en versierde schoentjes mogen vervolgens bij de boekhandel of bibliotheek worden gezet. Ze krijgen dan het Schoenboekje, dit jaar geschreven door Tosca Menten en geïllustreerd door Bagilla (Emanuel Wiemans).

Het Schoenboekje is in een tijd vol snoepgoed en cadeaus een belangrijk middel om leesplezier bij jonge kinderen aan te wakkeren.

´t Heerlijk Voorleesavondje
Het Schoenboekje is onderdeel van de leesbevorderingscampagne ´t Heerlijk Voorleesavondje, dat dit jaar plaats heeft op woensdag 29 november. Boekhandels en bibliotheken roepen alle ouders van Nederland op om die avond minimaal een kwartier voor te lezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die van jongs af aan minimaal 15 minuten per dag zijn voorgelezen daar veel profijt van hebben. Hun leesprestaties en leesplezier gaan enorm vooruit door vergrote woordenschat en belevingswereld. Een goede taalontwikkeling bevordert vervolgens ook de schoolprestaties.

Op Leesplein hebben we natuurlijk een selectie mooie voorleesboeken voor alle leeftijden: Voorleesboeken. Verder geven we ook tips over voorlezen: Voorleesboeken en tips.

De Sinterklaascampagne is een collectieve campagne van de bibliotheek en boekhandel en wordt georganiseerd door de CPNB.