Leestips

Leestip: Het meest avontuurlijke boek van 2015

30 december 2015

In de meest avontuurlijke ster van 2015 lees je over de reis van de peren. Clarisse van Veen schreef De avontuurlijke reis van Joep, Pera en Pim.

Alle peren zijn verkocht. Het restje dat er nu nog ligt is ongeschikt, daar maak ik straks perensap van’, zegt Kees de Groenteboer. Geschrokken kijken Joep en Pera elkaar aan. ‘Perensap?’ piept Pera. ‘Geen denken aan’, fluistert Joep. ‘We moeten vluchten’.

Joep en Pera zijn niet geschikt voor de verkoop en worden bewaard om perensap van te maken. Als ze daar achterkomen, vluchten ze het winkeltje uit, de velden in. Op dat moment begint hun reis naar de boomgaard in Zuid Frankrijk, waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Onderweg raken ze elkaar kwijt, wordt er één ziek en worden ze verliefd. Ze krijgen zelfs een kindje en beleven veel plezier aan het strand. Na een lange reis door landschappen en seizoenen, bereiken ze de boomgaard. Dit prachtige prentenboek eindigt met een trouwfeest.

Clarisse van Veen bedacht, schreef en fotografeerde dit waanzinnige prentenboek. De foto’s zijn dromerig weergegeven en de korte hoofdstukken met een duidelijk begin en eind volgen elkaar logisch op. Hierdoor is het een prettig voorleesboek. Brengt tevens fruit positief onder de aandacht bij kinderen. De avontuurlijke reis van Joep, Pera en Pim (Rubinstein) is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Zoek je meer titels over reizen, voedsel en avontuur? Kijk dan eens in onze themalijsten.

Rond de kerstdagen plaatst Leesplein tien ‘Sterren van 2015’. Boeken die ons opvielen, ons raakten of gewoon heel leuk waren. Op dinsdag 22 december verscheen de eerste en morgen plaatsen we de laatste. Mis hem niet!