Leestips

Leestip: Het raarste boek van 2015

31 december 2015

Leesplein sluit het jaar af met de laatste raarste ster van 2015, Wat zou jij doen? van Guido van Genechten.

Wat zou jij doen als je ’s nachts wakker werd met een gewei op je hoofd? Het hele huis bijeengillen?
Of zou je stilletjes weer in bed gaan liggen en met je hele hart hopen dat het maar een droom was?

Een jongetje wordt wakker met een gewei op zijn hoofd. Op elke pagina wordt de lezer een vraag gesteld over wat jij zou doen als je met een gewei op je hoofd wakker wordt. Zou je naar school durven? Je vader vragen het gewei van je hoofd te zagen? Naar de dokter gaan?

Elke vraag wordt ondersteund met illustraties van emoties. De eerste paar pagina’s gaan over negatieve emoties zoals: boosheid, angst, verdriet of schaamte. Halverwege het prentenboek krijgt de situatie een meer positieve wending. Het gewei kan ook dienen als kapstok, landingsbaan, speeltuig of attractie waarmee je geld kan verdienen.

In Wat zou jij doen?  (Clavis) van Guido van Genechten dient het gewei als metafoor voor als je anders bent en laat kinderen inzien dat het niet zo erg is als je er een beetje raar uitziet. Tenslotte heeft iedereen wel wat...

Zoek je meer titels over je lijf en emoties? Kijk dan eens in onze themalijst.

Rond de kerstdagen van 2015 plaatste Leesplein tien ‘Sterren van 2015’. Boeken die ons opvielen, ons raakten of gewoon heel leuk waren. Op dinsdag 22 december verscheen de eerste en vandaag tipten we de laatste.
Vanaf woensdag 6 januari verschijnt er weer een vertrouwde BoekStartLeestip.