Leestips

BoekStartLeestip: Een bril voor Poes

6 januari 2016

De eerste BoekStartLeestip van het nieuwe jaar is Een bril voor Poes van Judith Koppens.

‘Kom, Poes,’ zegt mama.
‘We laten even naar jouw ogen kijken.
‘Wie gaat er dan naar mijn ogen kijken?’ vraagt Poes verbaasd.
‘De opticien in de brillenwinkel,’ zegt mama


Poes heeft een bril nodig en gaat met mama naar de opticien. Daar worden Poes haar ogen gemeten en mag Poes een mooie bril uitzoeken. Als Poes de nieuwe bril op zet, kan ze alles veel beter zien. Maar de volgende morgen wil Poes haar bril niet meer op. Poes heeft het gevoel buiten haar groep vrienden te vallen. Niemand van de andere dieren heeft een bril. Wat nu?

De illustraties van Eline van Lindenhuizen passen goed bij het verhaal. Ze geeft de emoties van Poes duidelijk weer door Poes voor zich uit te laten staren, een beetje onzeker bij de andere dieren te laten staan of van blijdschap en opluchting Poes glimlachend in haar handen te laten klappen als de groep Poes een vriendendienst bewijst. Poes is duidelijk de hoofdpersoon met haar knalrode jasje tegen een achtergrond van pasteltinten.

Judith Koppens snijdt een veel voorkomend onderwerp aan; ‘er niet bij horen’ in Een bril voor Poes (Clavis). Zelfs bij peuters speelt dit onderwerp al en zal daarom veel herkenning geven. Een bril voor Poes is goed te gebruiken als voorleesboek in de kinderopvang en is geschikt voor kinderen vanaf 2,5 jaar.

Zoek je meer titels over een bezoek aan een arts, ziek of anders zijn? Kijk dan eens in onze themalijst ziek.