Leestips

Voorleesdagenleestip: De krokodil die niet van water hield

28 januari 2016

Vandaag is De krokodil die niet van water hield van Gemma Merino aan de beurt. Een prachtig boek over ‘anders’ zijn. Tijdens De Nationale Voorleesdagen tippen we elke dag een boek uit de prentenboek TopTien.

Er was eens een kleine krokodil…… die niet van water hield.
Hij wide heel graag met zijn broertjes en zusjes spelen, maar die hadden het te druk met hun zwemles.
Kleine krokodil deed niet mee. Hij hield niet van zwemmen.

Kleine krokodil houdt niet van water. Zijn broertjes en zusjes spelen wel heel graag in het water. Kleine krokodil wil graag meedoen en neemt een besluit. Hij koopt een zwemband en probeert daarmee mee te spelen in het water. Dat lukt helemaal niet. Als hij zonder band dan toch maar in het water springt, verdrinkt hij bijna. Hij houdt echt niet van water. Maar hoe komt dat toch? Eenmaal weer aan de kant, krijgt hij kriebel in zijn neus. Hij niest keihard en uit zijn neus komt vuur…. Is hij wel een krokodil?

De Spaanse Gemma Merino debuteerde met dit geweldige prentenboek over anders zijn en je talent zoeken. De illustraties van inkt en waterverf passen goed bij het verhaal. Doorlopend is gebruik gemaakt van groen-blauwe tinten en op elke pagina is een rood accent te vinden van een strandbal, een zwembad, rode laarsjes of vissen. Op het voor schutblad begint het verhaal al. Moederkrokodil wandelt met een mandje eieren waarvan er één wit is. Het verhaal eindigt op het achter schutblad. Daar zit een moederdraak te lezen uit een boek dat De draak die niet van vuur hield heet met in haar staart een zwemband gevuld met eieren waarvan er één blauw is. Een slot met een knipoog waarmee een nieuw verhaal vertelt kan worden.
De krokodil die niet van water hield (Lemniscaat) is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Meer titels over emoties vind je in onze themalijst en informatie over De Nationale Voorleesdagen op de website.