Leestips

Voorleesdagenleestip: De leeuw en het vogeltje

29 januari 2016

Op de derde dag tijdens De Nationale Voorleesdagen tippen we het ontroerende boek De leeuw en het vogeltje van Marianne Dubuc.

Leeuw is bezig in zijn tuin. Opeens hoort hij iets vallen.
Hij kan het arme beestje niet zo laten liggen.

Er valt een gewond vogeltje in de tuin van de leeuw. Hij verzorgt het beestje en neemt het in huis want de groep voorbijtrekkende vogels vliegen verder. De leeuw en het vogeltje brengen samen de winter door totdat het voorjaar aanbreekt en het vogeltje zich weer aansluit bij de terugkerende groep soortgenoten. Dan is de leeuw weer alleen, ook in de zomer en ook in de herfst. Als het dan weer winter wordt hoort de leeuw opeens een muzieknoot. Daar is het vogeltje weer. Samen de winter doorbrengen is toch beter dan alleen.

De illustraties in De Leeuw en het vogeltje (Querido) van Marianne Dubuc zijn gemaakt van zacht gekleurde potloodtekeningen. Waarmee de emotionele thema’s van het verhaal bekrachtigd worden, namelijk eenzaamheid en vriendschap. Door het verhaal heen leeft de leeuw in alle vier de seizoenen. Dit is goed zichtbaar door het heldere en frisse kleurgebruik of juist door de grijze sombere tinten in de winter. De uitdrukking van de kop van de leeuw verandert weinig, echter de lichaamstaal van de leeuw vertelt duidelijk zijn gemoedstoestand. Geschikt vanaf 4 jaar.

Zoek je meer titels over emoties en vriendschap? Kijk dan eens in onze themalijsten.

Wil je meer informatie over De Nationale Voorleesdagen? Kijk dan op de website.