Leestips

Voorleesdagenleestip: Sneeuwwitje breit een monster

3 februari 2016

De Nationale VoorleesdagenLeestip van vandaag is een fantasierijk prentenboek met een verstopt sprookje. Sneeuwwitje breit een monster van Annemarie van Haeringen.

Sneeuwwitje de geit is wit. Sneeuwwitje breit sokken. Geitenwollen sokken voor iedereen.
Vandaag wil Sneeuwwitje iets meer breien dan een geitenwollen sok. Een hele geit misschien?

Sneeuwwitje de geit kan heel goed breien maar mevrouw Schaap vindt van niet. Sneeuwwitje raakt de draad kwijt als mevrouw Schaap tegen haar uitvalt. Uit boosheid breit Sneeuwwitje erop los. Binnen no time heeft ze een wolf gebreid die meteen mevrouw Schaap opslokt. Sneeuwwitje verstopt zich gauw in de wolkast en breit daar een tijger. Ze duwt hem de kast uit en de tijger verslindt de wolf. Maar hoe nu verder? Als Sneeuwwitje uit de wolkast zal komen, zal de tijger haar op eten. Ze bedenkt een slim monsterplan!

In Sneeuwwitje breit een monster (Leopold) laat Annemarie van Haeringen de jaloerse mevrouw Schaap een lesje leren. Jaloezie komt bij jonge kinderen ook al voor en is juist met dit prentenboek goed te bespreken. Jaloezie kan een zwaar onderwerp zijn, maar omdat er in dit prentenboek een sprookje schuilgaat, maakt dat het onderwerp weer luchtig. De kleuters zullen het sprookje van de wolf en de zeven geitjes dan ook zeker herkennen. De illustraties bevatten figuren met alleen zwarte lijnen, maar ook figuren die helemaal ingekleurd zijn. Dat geeft een mooi contrast. Het boek eindigt met Sneeuwwitje die denkt groen gras te breien maar er druipt een krokodil uit haar breipennen. Daar kan weer over doorgepraat worden. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Meer informatie over sprookjes en emoties, vind je in onze themalijsten. Op de website van De Nationale Voorleesdagen vind je meer informatie over onder andere de prentenboeken uit de TopTien.