Leestips

Voorleesdagenleestip: Vergeet mij nietje

4 februari 2016

De Nationale Voorleesdagen lopen ten einde. We tippen nog twee titels uit de Prentenboek TopTien. Vandaag is dat Vergeet mij nietje van Milja Praagman.

‘Ik ga op reis,’ zegt Varken.
‘Fijn voor je,’ zegt muis.’ Waar ga je naartoe?’
‘Gewoon naar ergens’.

Muis zwaait Varken uit als hij op reis gaat. Ze voelt rare knopen in haar buik. Ze wil wel mee maar haar huis en haar vergeet-mij-nietjes achterlaten wil ze ook niet. Ze voelt zich erg alleen en gaat maar schoonmaken. Ze eet wat, elke dag wat minder en slaapt veel. Op de dag dat ze geen eetlust meer heeft, lapt ze de ramen en ziet een klein geel stipje. Het stipje wordt steeds groter. Het is Varken! Hij komt weer thuis! Varken heeft Muis net zoveel gemist als zij hem. Ze hebben allebei beren honger! Na een rijke maaltijd vallen ze voldaan en gelukkig tegen elkaar aan in slaap.

Milja Praagman heeft een prachtig prentenboek gemaakt over heimwee. Muis krijgt zelfs wat depressieve klachten zoals dat ze haar eetlust en levenslust verliest. Heimwee en de bijbehorende klachten is een veel voorkomend onderwerp bij kinderen. En juist daarom kan dit boek goed gebruikt worden bij het bespreken van dit thema. De lichaamshoudingen van Muis geven haar emoties duidelijk weer tegen een vage doffe,- of juist frisse heldere achtergrond.
Vergeet mij nietje (De Eenhoorn) is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Milja Praagman heeft al heel wat boeken gemaakt voor 0-6 jarigen. In het auteursportret van Milja vind je meer informatie over haar en een overzicht van haar andere titels.

Zoek je meer prentenboeken over emoties? Kijk dan eens in onze themalijst. Meer informatie over De Nationale Voorleesdagen vind je op de website.