Leestips

Leestip: Kom je dansen, boze heks?

10 februari 2016

Hoe kan je een norse heks laten dansen?
In de Leestip van vandaag Kom je dansen, boze heks? van Hanna Kraan, lees je hoe de haas dat voor elkaar krijgt.

‘Ik wil iets met jullie bespreken,’ zei de haas. ‘Wat denken jullie van een groot feest, hier op de open plek?’
‘Ja!’ juichte de egel en hij danste in het rond. ‘ Een feest!’


Haas, egel en uil organiseren een feest in het bos. Ze nodigen iedereen uit, zelfs de boze heks. Ze gaan langs alle deuren om de dieren uit te nodigen. De boze heks jaagt ze weg en slaat nors de uitnodiging af. Op de avond van het feest is de bozen heks bezig met een nieuwe toverdrank. Ze hoort de muziek in de verte en wordt hierdoor afgeleid. De toverdrank mislukt. Woedend stampt ze op de feestvierders af en wil de tafel met al het lekkere eten laten ontploffen, de konijnenkinderen het bos uit toveren en de dieren wil ze in vliegenzwammen veranderen. Maar de haas ziet haar aankomen en steekt z’n poot uit. Verleidt hij haar om met hem te dansen?

De prenten van Annemarie van Haeringen passen zeer goed bij het verhaal. Haas is afgeschilderd als een trots beest die nergens bang voor lijkt te zijn. De heks is een ‘echte heks’ met lange zwarte haren en een dikke pukkel op een lang uitstekende kin. Het feest speelt zich af op een verlichte plek in gele tinten midden in een schemerig bos met zwarte bomen. Een mooie samenwerking tussen Hanna Kraan en Annemarie. Kom je dansen, boze heks? (Lemniscaat) is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Meer titels over feest vieren, zijn te vinden in de themalijst Feest.
Zoek je meer informatie over Hanna Kraan, kijk dan eens in haar auteursportret. Zie ook het auteursportret van Annemarie van Haeringen.