Leestips

Winterlezen: De ridder die niet wilde vechten

6 januari 2017

Na drie weken prachtige wintertitels getipt te hebben, sluiten we vandaag af met het laatste opwarmertje De ridder die niet wilde vechten van Helen & Thomas Docherty.

Leo was lief voor alles en iedereen. Hij zou nog geen vlieg kwaad doen.
Mama en papa zeiden soms: ‘ Ridders moeten vechten!’ O ja? dacht Leo. ´Waarom dan?´


Muis Leo is een edele ridder met een zachtaardig karakter. Hij is dol op boeken en leest het liefst de hele dag. Vechten doet hij niet, maar zijn ouders vinden dat een ridder moet vechten. Ze hebben gehoord dat er een draak getemd moet worden en sturen Leo erop af. Met zijn trouwe paardje bepakt met wat broodjes en veel boeken, trekt hij erop uit. Hij komt de meest vreselijke figuren tegen, zoals een griffioen, een trol en tot slot een enorme draak. De enge beesten dagen hem uit om te vechten, maar Leo weet ze allemaal tot bedaren te brengen met een mooi verhaal.

Helen en Thomas Docherty, ook wel bekend van het prachtige prentenboek Het boekenliefje, zijn er met dit prentenboek weer in geslaagd een mooi verhaal neer te zetten met dito illustraties. ´Het boek´ staat weer centraal en de paginavullende en kleinere illustraties wisselen elkaar af. De gevaarlijke dieren zijn groot en indrukwekkend afgebeeld maar hebben vriendelijke ogen. Het decor is landelijk en de kleding, de huizen en kastelen doen middeleeuws aan. De ridder die niet wilde vechten (Clavis) is een heerlijk voorleesboek voor kinderen vanaf 4 jaar.

Zoek je meer titels over ridders? Kijk dan eens in onze themalijst Ridders.