Leestips

VoorleesdagenLeestip: Kom uit die kraan!

1 februari 2017

Jongens en voertuigen horen bij elkaar. Lees het avontuur van Bart op de bouwplaats in de VoorleesdagenLeestip Kom uit die kraan! van Tjibbe Veldkamp met illustraties van Alice Hoogstad.

Bart keek graag bij de bouw. Elke dag stond hij achter het hek en keek naar de grote machines. Naar de wals, de cementwagen en de hijskraan. En hij dacht: ´Zou ik die machines kunnen besturen?´

Bart weet dat hij de bouwplaats niet op mag, maar zijn nieuwsgierigheid trekt hem er toch naartoe. Op een ochtend dagen twee grote jongens hem uit en beweren dat Bart niet de bouwplaats op durft. Bart ziet zijn kans en bewijst hun het tegendeel. Tegen de grote jongens zegt hij dat ze alvast de politie moeten bellen. Bart kruipt onder het hek door en walst een auto plat, stort cement op straat en plukt met de hijskraan de politieauto van de straat. Als de politiemannen eenmaal weer op de grond staan en vragen wat er hier aan de hand is, blijkt Bart een held.

Mooi, humoristisch prentenboek met een onverwacht, schitterend plot. De zeer gedetailleerde illustraties van Alice Hoogstad zijn telkens gespreid over twee pagina´s. Veel voorkomende kleuren zijn geel, groen en blauw. De illustratrice zoomt afwisselend in en uit op de machines, de werf en de ravage die Bart aanricht. De tekst van Tjibbe Veldkamp vormt een mooi geheel met de illustraties, gedrukt in donkergroene speelse letter.
Kom uit die kraan! (Lemniscaat) is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Kijk voor voorleestips, voorleesfilmpjes en meer over voorlezen, bij Rondom voorlezen.

Zie voor meer informatie: De Nationale Voorleesdagen