Leestips

Winterlezen: De kleine walvis in de winter

30 december 2016

We eindigen dit jaar met een prachtige WinterLeestip De kleine walvis in de winter van Benji Davies.

Het werd winter, en rondom het eiland dreef er steeds meer ijs in de zee. De vader van Boy ging nog een laatste keer met zijn vissersboot op pad. Maar toen het donker werd die avond, was zijn vader nog altijd niet thuis. Boy begon zich zorgen te maken.

Boy woont aan zee met zijn vader en zes katten. Het is winter en Boy’s vader gaat nog er nog één keer op uit om de laatste vangst binnen te halen. Boy blijft alleen achter en wacht op zijn vader. Vorige zomer redde Boy nog een kleine walvis. Die is hij trouwens nog steeds niet vergeten. Als Boy’s vader ’s avonds niet thuis komt, raakt hij bezorgd. Hij trekt er met zijn roeibootje op uit en gaat te voet verder op de bevroren zee. Dan vindt hij de boot van zijn vader. Maar deze is leeg. Boy besluit in de boot te wachten. Plotseling hoort hij een harde bonk. Het is de kleine walvis, mét zijn familie! Zullen ze Boy helpen om zijn vader te vinden?

Na het succesvolle en bekroonde prentenboek De kleine walvis van Benji Davies is ook het vervolg hierop wederom prachtig. Davies is er weer in geslaagd een aandoenlijk verhaal te schrijven over vriendschap en bezorgdheid. De kleine jongen Boy is dapper neergezet met veel verantwoordelijkheidsgevoel. Het verhaal is zelfs even spannend als Boy alleen op het ijs loopt en verdwaalt doordat het gaat sneeuwen. De vriendschap met de walvis komt ook aan bod. De illustraties zijn gemaakt in zachte kleuren met veel blauwtinten die de kou goed weergeven. De kleine walvis in de winter (Luitingh-Sijthoff) is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.