Leestips

Leestip: Lodewijk I: koning der schapen

26 april 2017

Met Koningsdag voor de deur tippen we vandaag de Leestip Lodewijk I: koning der schapen van Olivier Tallec.

Een koning moet een scepter hebben om te regeren, vindt Lodewijk I. En een troon om recht te spreken, want rechtvaardige besluiten nemen is belangrijk. Hij moet ook een groot, koninklijk bed hebben, zodat iedereen erbij kan zijn als hij gaat slapen.

Op een stormachtige dag waait er een blauwe kroon op het hoofd van schaap Lodewijk. Hij voelt zich meteen koning der schapen. Hij meet zich de attributen en het gedrag van een zonnekoning aan. Hij jaagt, wandelt door de mooiste tuinen, laat zich vermaken door de beste artiesten en hij wordt bezocht door belangrijke ambassadeurs uit verre dierenrijken. Als toppunt van eigenwaan bepaalt hij dat alleen de mooiste (witte) schapen in zijn buurt mogen wonen, de andere (donkere schapen) worden ver weggejaagd. Zal hij koning blijven of gaat het weer een keer stormen?

De paginagrote prenten van Olivier Tallec in overwegend geelgroene tinten, met accenten in rood en blauw bij het paleisgedrag, zijn grappig en mooi. De tekst, in een witte balk onderaan de bladzijde, is kort en leest vlot. Leuk boek om te lezen over (typisch) koninklijk gedrag. Lodewijk I: koning der schapen (De Vier Windstreken) is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.