Interviews

Lia Reedijk

01-12-2015

Maandelijks wordt de KIDDO-Leespluim toegekend. Wanneer krijgt een boek de Pluim, en door wie wordt het gekozen? Eén van de juryleden is Lia Reedijk, tevens oud-eigenaresse van De Utrechtse Kinderboekwinkel. Remke Keizer sprak met haar over de kinderboekwinkel en de KIDDO-Leespluim.


Je bent eigenaresse geweest van De Utrechtse Kinderboekwinkel. Je weet dus heel veel over kinderboeken. Wanneer slaat een kinderboekwinkel goed aan bij kinderen?
Als kinderen en ouders worden gezien en geholpen. Je moet met ze in gesprek gaan. Al pratend kom je erachter naar wat voor boek ze op zoek zijn. En omdat we in de Kinderboekwinkel alle boeken hebben gelezen, is het goed mogelijk dat boek te adviseren waarnaar een kind juist op dat moment op zoek is.
 De Kinderboekwinkel moet voorop lopen wat betreft kennis over boeken en nieuws signaleren en smaak maken. Dus niet achter de markt en de recensies aan lopen.

De feestdagen komen er weer aan. Veel kinderen zullen boeken cadeau krijgen en zullen veel worden voorgelezen. Hoe maak je voorlezen nou leuk?
Zorg dat je boeken om je heen hebt in huis en kies een vast moment voor voorlezen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Boeken horen bij het speelgoed en probeer eens leuke combinaties te maken: lees bijvoorbeeld een verhaal voor dat zich afspeelt in een kasteel als je kind net een kasteel heeft gebouwd. Het is leuk als kinderen zelf ook boeken mogen pakken, maar sommige boeken - bijvoorbeeld dikke voorleesboeken - mogen best op een apart plankje staan.

Waar moet je op letten als je een boek koopt?
Haal niet alleen de top tien in huis maar zoek ook eens naar een boek dat op dat moment het beste bij je kind past. En kies soms iets nieuws. Kinderen zijn trouw en kiezen vaak een boek van de voor hun bekende schrijver, maar probeer ook eens wat nieuws.

Je bent jurylid van de KIDDO-Leespluim. Doe je nog meer in het kinderboekenvak?

Pas geleden heb ik een dik voorleesboek voor kinderen van ongeveer 2,5 tot 6 jaar samengesteld. Hoi-hoi wat fijn heet het. Het verscheen ter ere van Nijntjes 60e verjaardag en het bevat prachtige illustraties, verhalen en versjes. Verder ben ik lid van de Penseel- en Paletjury en werk ik nog graag in mijn vroegere Kinderboekwinkel als dat nodig is.

Hoe is de jury van de KIDDO-Leespluim vertegenwoordigd?
In de jury zitten mensen vanuit verschillende hoeken en dat vind ik heel belangrijk. Het levert namelijk heel goede gesprekken op bij de beoordeling van een boek. De één let sterk op de tekst en illustraties terwijl de ander juist kijkt of het boek bruikbaar is in de kinderopvang. Op dit moment bestaat de jury uit mensen werkzaam in het basisonderwijs, de Bibliotheek, de kinderopvang, het tijdschrift KIDDO, Sardes (taalontwikkeling) en bij de CED-groep (onderwijs advies). Een leuke club verschillende mensen.

Welke beoordelingscriteria gebruiken jullie?
De KIDDO-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar). Wij letten er vooral op of het boek bruikbaar is, voor in het kinderdagverblijf en op school. We kijken ook naar het uiterlijk van het boek, hoe de illustraties zijn en of ze passen bij het verhaal. We houden geen vaste punten aan want we vinden het heel belangrijk om ons te laten verrassen door nieuwe boeken.

Hoe gaat het beoordelen in z’n werk?
Iedereen stuurt vooraf suggesties in waar we een grove lijst van maken. Tijdens de vergadering bespreken we ze en daar komen dan drie Pluimen uit. Het gebeurt wel eens dat gedurende het jaar weinig Pluimen worden uitgedeeld aan bijvoorbeeld babyboeken, dat komt omdat we echt kijken naar de kwaliteit van een boek en soms zijn er gewoon betere peuter,- of kleuterboeken uitgegeven.

Tot slot, de nominaties voor de KIDDO-Leespluim 2015 zijn inmiddels bekend. Beoordelen jullie deze ook?
Nee, dit is een publieksprijs, dus iedereen die wil stemmen kan op de website zijn of haar keus invullen.


Voor informatie over de KIDDO-Leespluim, kijk op de website.
Je kunt tot 1 maart 2016 stemmen voor de KIDDO-Leespluim 2015. Iedereen die stemt maakt kans op een pakket met alle twaalf winnaars van het afgelopen jaar.