Interviews

Marjet Huiberts

01-01-2016

Deze maand staat in het teken van De Nationale Voorleesdagen. Het prentenboek We hebben er een geitje bij! van Marjet Huiberts is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2016. Remke Keizer sprak met haar.


We hebben er een geitje bij! is gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2016. Andere boeken van jou zijn ook al eens in de prijzen gevallen. Wat betekent dit voor jou?
De prijzen die ik heb gekregen zijn heel verschillend. Van Zilveren Griffels tot Leespluimen. De beoordelingscriteria van die prijzen lopen uiteen: bij de Zilveren Griffel gaat het primair om de kwaliteit van de tekst; bij de Leespluim wordt ook gekeken naar de inzetbaarheid van de boeken in opvang en onderwijs. Dat laatste vind ik ook erg belangrijk en ik ben blij met die brede bevestiging.

Wat vind je van het concept Nationale Voorleesdagen?
Ik vind het heel goed dat onder andere hiermee het voorlezen gestimuleerd wordt. Doordat het landelijk is, ‘leeft’ voorlezen tijdens die 10 dagen enorm. Kinderdagverblijven en scholen doen hieraan mee, en bekende Nederlanders komen voorlezen op verschillende locaties bij het voorleesontbijt, de start van de voorleesdagen. Het voorlezen krijgt hiermee veel aandacht en dat is alleen maar goed. Want voorlezen aan jonge kinderen draagt bij aan de taalontwikkeling en het inlevingsvermogen. Als je als ouder voorleest aan je kind is het ook een intiem moment, en het verhaal kan aanleiding zijn voor een gesprek.

Jouw prentenboek gaat over een kinderboerderij. Hoe kwam je bij dit onderwerp?
Ik wilde speciaal iets schrijven voor peuters. Want de boeken Aadje Piraatje en Ridder Florian zijn vooral geschikt voor kleuters. Ik ben vroeger met mijn kinderen wel veel naar de kinderboerderij geweest en dieren, vooral boerderijdieren slaan goed aan bij peuters. Bij de eerste woorden van kinderen zitten vaak dierennamen en ze doen graag hun geluiden na. Maar ik wilde iets meer doen dan alleen ‘het schaap zegt: beh’ en toen is dit verhaal over de kraamvisite ontstaan. In mijn privé kring maakte ik ook een geboorte mee dus dat heeft wellicht onderhuids meegespeeld.

Hoe gaat de samenwerking met de illustrator, Iris Deppe in zijn werk? Kies je een illustrator uit van wie je de stijl kent?
Het zoeken naar een illustrator gaat in samenwerking met de uitgeverij. Ik kies die niet zelf uit.

Is dat niet lastig?
Nee hoor, ik ken natuurlijk niet alle illustratoren en mijn uitgever en redacteur hebben een goede kijk op welke illustrator bij mijn verhaal past. Iris kende ik nog niet want dit boek is haar debuut. Zij had werk opgestuurd naar mijn uitgever en haar stijl leek heel geschikt voor We hebben er een geitje bij!. Ik vond het verfrissend om met een jonge illustrator te werken en nu zijn we ook nog in de prijzen gevallen. Voor Iris is dit extra leuk.
Soms draag ik wel suggesties aan voor een illustrator, zoals Philip Hopman. Toen ik tien jaar geleden begon met publiceren kende ik zijn werk al en hij leek me heel geschikt voor mijn verhalen over Ridder Florian. En inderdaad, hij heeft er prachtige tekeningen voor gemaakt.

Je schrijft veel liedjes, deze zijn vaak in rijmvorm. Zijn je verhalen daarom ook in rijm?
Ik ben altijd veel met muziek bezig geweest, met dans, zingen en piano. De eerste teksten die ik schreef waren liedteksten. Vijftien jaar geleden ben ik begonnen als liedtekstschrijver voor Sesamstraat en die liedjes waren op rijm. Ze vroegen mij toen om ook verhaaltjes te gaan schrijven en de rijmvorm in de teksten heb ik vastgehouden. Peuters pakken een tekst op rijm ook heel gemakkelijk op. Ze kunnen soms hele stukken tekst uit mijn boeken opzeggen zonder dat ze de betekenis helemaal begrijpen.

Door wie of wat laat je je inspireren om verhalen over bijvoorbeeld Aadje Piraatje of Ridder Florian te schrijven?
Meestal komt er een zinnetje in me op en dat laat ik doormalen in mijn hoofd. Op een gegeven moment ontstaat er dan een beeld. Als ik nieuwe avonturen van Ridder Florian wil schrijven, dan bedenk ik welke figuren Florian nog meer kan tegenkomen. In de serie over Mik, de hoofdpersoon uit We hebben er een geitje bij!, heb ik me voor het tweede deel laten inspireren door mijn eigen kinderen. Mijn zoontje wilde namelijk graag een cavia maar eenmaal in de dierenwinkel vielen we voor een heel schattig hangoorkonijntje. In Dag meneer, hebt u een hond? deel twee in de serie, gaat Mik naar de dierenwinkel voor een hondje maar komt thuis met een lief zacht konijntje.

Ben je bezig met een nieuw boek?
Het leek me heel leuk om een serie te gaan maken over Mik en de dieren. Dag meneer, hebt u een hond? is al een half jaar uit. In februari 2016 komt er een derde deel: Beestje, kom je op mijn feestje? en dat gaat over tuindiertjes. Mik is jarig en geeft een feestje in de tuin.

Meer informatie over Marjet Huiberts vind je in haar auteursportret.
Informatie over De Nationale Voorleesdagen vind je op de website.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen (27 januari t/m 6 februari) tipt Leesplein elke dag een boek uit de Prentenboek TopTien. Hou ze in de gaten!