Interviews

Benno Tempel

01-03-2016

Gemeentemuseum Den Haag geeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold kinderkunstboeken uit. Remke Keizer sprak hierover met directeur Benno Tempel.


Foto: Gerrit Schreurs

Sinds 2010 maakt het Gemeentemuseum kinderkunstboeken. Hoe is dit idee ontstaan?
Kinderkunstboeken ken ik nog uit mijn tijd bij Kunsthal Rotterdam. Toen ik bij het Gemeentemuseum aan de slag ging, heb ik dat idee samen met de afdeling Educatie meteen weer opgepakt.

Hoe bedenken jullie onderwerpen?
De onderwerpen ontstaan naar aanleiding van een tentoonstelling of naar aanleiding van onze collectie. Als we vinden dat er over die betreffende kunstenaar een prentenboekje moet verschijnen, helpt de uitgever ons aan een auteur en een illustrator. Onze Hoofd Educatie, Jet van Overeem, gaat vervolgens bij deze mensen langs om over de tentoonstelling te vertellen. Auteurs en illustratoren werken graag aan ons idee mee. Sommigen hebben er ook al mooie prijzen mee verdiend in binnen- en buitenland. Een aantal prentenboeken is zelfs in meerdere talen vertaald. We hebben ook gehoord dat er ouders of opa’s en oma’s zijn die de kinderkunstboeken verzamelen! Erg leuk.

Naar aanleiding van het prentenboek maken jullie een kindertentoonstelling. Wat moet ik me daar bij voorstellen, hoe zien die tentoonstellingen eruit?
Kinderen kunnen de originele illustraties bekijken en onze conservator zorgt altijd dat er voor kinderen iets te doen is. Denk daarbij aan het boek Calder: de draad van Alexander. Dit prentenboek gaat over een kunstenaar die met ijzerdraad prachtige beeldhouwwerken heeft gemaakt. In de tentoonstelling kunnen kinderen dan ook aan de slag met draad. En er is vaak een signeerdag met de auteur of illustrator.

Is het uitbrengen van kinderkunstboeken in samenwerking met Leopold een tijdelijk project?
Nou, dat is niet helemaal bekend. Op dit moment brengen we er ongeveer drie per jaar uit en er zijn al 12 prentenboeken verschenen. Ook voor de tienerleeftijd hebben we twee kinderkunstboeken uitgebracht.

Neemt het aantal (jonge) bezoekers hierdoor toe?
Ja, en vooral het aantal gezinnen. Ook onze Wonderkamers trekken veel kinderen, die daar soms wel drie uur in rondlopen. Het hele gezin komt, zeg maar, aan z’n trekken bij ons!

Is de achterliggende reden van deze kinderkunstboeken om de betalende volwassene naar binnen te krijgen?
Nee, het gaat ons niet om geld. De meeste bezoekers hebben een museumjaarkaart dus die komen al gratis binnen. Het gaat ons echt om de investering in de toekomst. Als je kinderen nu het museum in krijgt, zullen ze later ook het museum bezoeken. Misschien niet meteen als ze 20 jaar zijn, maar vast wel weer met hun eigen kinderen of als die weer het huis uit zijn.

Welke kinderkunstboeken kunnen we dit jaar nog verwachten?
Een prentenboek over Jan Toorop rolt nu van drukpers af. En er komt een boekje aan over Constant, een Cobra kunstenaar.


In onze themalijst Kunst vind je meer boeken over kunst en musea.
Zoek je meer informatie over het Gemeentemuseum? Kijk dan eens op de website.