Interviews

Interview: Annemie Berebrouckx laat zich inspireren door het leven zelf

01-04-2017

Deze maand is Remke Keizer in gesprek met illustrator Annemie Berebrouckx. Bekend van onder ander het figuurtje Jules. Ze won een Boekenwelp en van Jules verscheen een bronzen standbeeld. Hoe gaat ze te werk?


Foto: Louis Degrande

Sinds 1991 ben je actief als illustrator. Wat inspireert jou om na 25 jaar nog steeds kinderboeken te schrijven en illustreren?
Ik maak erg graag kinderboeken omdat ik verhalen wil vertellen, kinderen iets wil meegeven in hun leven. En na 25 jaar is de zin, of noem het eerder de drang om kinderboeken te maken, niet afgenomen, integendeel... Ik laat me hierbij inspireren door het leven zelf.

Op welke manier ga je te werk?
Het idee voor een nieuw verhaal of de tekst voor een boek komen meestal op een onverwacht moment, o.a. terwijl ik onder de douche sta, in bad zit, of met de auto rijd. Ik puzzel dan in mijn hoofd aan zinnen. Best vervelend, want tijdens die momenten is het onmogelijk om notities te nemen. Ik doe dan telkens enorm mijn best om die ideeën te onthouden of mijn woorden te herhalen tot ik pen en papier bij de hand heb. Het voelt dan letterlijk aan als een verlossing om alles te kunnen noteren. Die ideeën en verhalen belanden vervolgens in mijn kast, tot ik tijd heb om ze verder uit te werken. Zo liggen er al heel wat manuscripten te wachten.

Waar is jouw werkplek?
Mijn werkplek is aan huis en dit is best handig om ’s avonds wat langer te kunnen doorwerken. Zeker toen mijn kinderen jong waren en in bed lagen, was dit praktisch. Ik heb een atelier waarin ik me helemaal kan afzonderen om te schrijven, te tekenen en te schilderen. Zo werk ik het liefst.

Doe je naast kinderboeken ook ander illustratiewerk?
Vroeger illustreerde ik wel eens voor reclamebureau’s en tijdschriften, maar de laatste jaren werk ik vooral aan kinderboeken en de bijhorende merchandising en promotie. Dat maakt dat ik naast boeken ook poppen, puzzels, gezelschapspelen, een fietshelm, affiches voor eigen evenementen e.d. ontwerp. Dit doe ik samen met Gert Degrande die voor de typografie zorgt, terwijl ik me toeleg op het maken van de illustraties. Op deze manier werken we nauw samen.

In jouw woonplaats Ekeren staat een standbeeld van het bekende figuurtje Jules. Dat is een mooie bekroning. Welke prijs heeft voor jou veel betekenis?
Dat ik in 2008 met mijn prentenboek De oma van Jules op de shortlist van de 10 Mooiste Kinderboeken Aller Tijden stond, vond ik een bijzondere eer. Voor dit boek kreeg ik ook een Boekenwelp. En het bronzen standbeeld van Jules, daar ben ik natuurlijk ook erg blij mee! Het feit dat Berre is bijna jarig in Nederland geselecteerd werd voor de Prentenboek TopTien voor de Nationale Voorleesdagen 2017 vind ik ook erg fijn. Dat werkt ook als een aanmoediging om na vier titels over Berre en Fleur de reeks verder te zetten met een vijfde boek. Ooit een Zilveren Penseel of een Boekenpauw krijgen, zou wel tof zijn, omdat deze prijzen een grote waardering zijn voor je werk als illustrator. En wie wil er nu niet de Astrid Lindgren Memorial Award of de Hans Christian Andersen Award?

De verhalen over Berre en Fleur lijken soms op een huwelijksleven. Zijn deze verhalen autobiografisch?
Alle boeken die je maakt zijn voor een deel autobiografisch, denk ik, omdat je er best wel wat van jezelf instopt. Niet enkel door te zoeken naar vorm en kleur, maar ook omdat je bij het bedenken van de verhalen bewust of onbewust geïnspireerd wordt door je eigen leven en omgeving. Die factoren zullen vast en zeker hun invloed hebben. Maar de verhalen over Berre en Fleur zijn niet in die zin autobiografisch dat mijn man en ik qua karakter lijken op de beer en de eend, of dat we dezelfde dingen doen. Wel vind ik liefde en vriendschap erg belangrijk en daar horen o.a. praten, luisteren, lief en behulpzaam zijn en tijd maken voor elkaar, zeker bij. Dat zijn waarden die ik erg belangrijk vind in een relatie.

Waar werk je op dit moment aan?
Ik maakte illustraties voor een grote dubbelzijdige puzzel en die is nu net in druk gegaan. Verder heb ik ook een nieuw boek klaar, nl. Een dag met Jules op school, een flapjesboek waarin veel te ontdekken valt. Dat boek zal in het najaar in de winkel liggen. Momenteel teken ik aan een Jules beloningskalender met stickers en werk ik de volgende maanden o.a. aan een nieuw prentenboek over Berre en Fleur en aan twee nieuwe verhalen in mijn reeks over Bono en Mira, boekjes op rijm voor peuters.

Zie voor meer informatie over Annemie haar auteursportret.