0-6 jaar

Nieuws, leestips, achtergronden en meer rondom boeken voor baby's, peuters en kleuters.

Evenement: Het Mooie Kinderboekenfestival

23 maart 2017

Zondag 21 mei a.s. vindt in de Tolhuistuin in Amsterdam voor het eerst het Mooie Kinderboekenfestival plaats, voor kinderen van 4 t/m 10 jaar.


Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Het Mooie Kinderboekenfestival brengt achttien van deze mooie boeken tot leven. Gastcurator van het festival is kinderboekenschrijver Edward van de Vendel. Tijdens dit bonte festival op zondag 21 mei in de Amsterdamse Tolhuistuin kunnen kinderen van 4 t/m 10 jaar zich onderdompelen in verschillende fantasiewerelden.

Zo leren de kinderen voetbalzombies verslaan met Simon van der Geest, gaan ze in een echte dierenambulance op krokodillenjacht met Bibi Dumon Tak, mogen ze zoeken naar Trubbel de Trol in een spannende grot en drollenvangen in het pierenbadje van de opstandige Suzie Ruzie. Met een levendig programma geleid door auteurs, illustratoren, acteurs en voorlezers is er voor kinderen genoeg te beleven, of ze nu leesfanaat zijn of (nog) niet.

Edward van de Vendel, bekend van onder meer Stem op de okapi (Zilveren Griffel 2016, Woutertje Pieterse Prijs 2016), Toen kwam Sam en Superguppie, koos de boeken die centraal staan tijdens het festival. De ontdekkingsreis langs achttien kinderboeken voert bezoekers door alle hoeken, zalen en gangen van de Tolhuistuin, zowel binnen als buiten. Door te laten zien welke spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden boeken kunnen oproepen, wil de festivalorganisatie kinderen laten zien wat het lezen van een boek je kan brengen.

Het Mooie Kinderboekenfestival wordt georganiseerd door Stichting Kleine Lettertjes, in coproductie met Paradiso, en mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het VSB fonds, Prins Bernard Cultuurfonds en de Fiep Westendorp Foundation. Het festivalbeeld werd ontworpen door illustrator Martijn van der Linden.

Kaarten à € 7,50 zijn te bestellen via paradiso.nl.
Meer informatie: kinderboekenfestival.nl.

BoekStartLeestip: Sammie in de lente

22 maart 2017

De vogeltjes fluiten, de bollen komen op, hoera het is lente! Lees het in de BoekStartLeestip Sammie in de lente van Anita Bijsterbosch.


Samen met Job verstopt Sammie zich achter een struik. Opeens ziet hij slapende egeltjes. ‘Hé, egeltjes, wakker worden. Het is lente,’ fluistert Sammie.

Poesje Sammie kijkt uit het raam. Het is weer lente. Hij hoort de vogeltjes fluiten en het ruikt buiten zo heerlijk naar bloemen. Sammie trekt gauw zijn schoenen aan. Knuffelpaardje Job mag mee. Sammie fietst, stept en rent graag. Onderweg komt hij pas geboren dieren en voorjaarsbloemen tegen. Hij werkt ook graag in zijn tuintje. Na zo’n heerlijke buitendag gaat een gezonde boterham er wel in!

Het thema lente is duidelijk zichtbaar door de heldere tinten, de jonge dieren en de buitenactiviteiten. Sammie in de lente (Clavis) is een leuk boekje voor de 2-jarige peuter ter introductie van de lente.

Zoek je meer titels over de lente? Kijk dan eens in onze themalijst Seizoenen.

BoekStart: BoekStart/BoekenPret goed onderbouwde interventie volgens NJi

20 maart 2017

BoekStart/BoekenPret is medio maart door de Erkenningscommissie Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) beoordeeld als goed onderbouwd.


Het programma wil het lezen van kinderen tussen 0 en 6 jaar bevorderen waardoor de taalontwikkeling en het leesgedrag wordt gestimuleerd. De interventie BoekStart/BoekenPret geeft ouders en professionals handvatten om van voorlezen een routine te maken in het gezin, op de kinderopvang en op school. Het programmaonderdeel BoekStart voor baby´s (sinds 2009) richt zich op alle kleine kinderen van 0 tot 1,5 jaar. De gemeente of het consultatiebureau stuurt of geeft alle ouders van pasgeboren baby´s een waardebon. Hiermee kunnen zij bij de plaatselijke Bibliotheek hun kindje gratis lid maken. Zij krijgen dan een koffertje cadeau met twee babyboekjes plus informatie hoe je je baby voorleest. Begin 2017 doen vrijwel alle bibliotheken mee met BoekStart voor baby´s, er werden ruim 56.000 koffertjes opgehaald in 2016, dat is circa 34% van de in 2016 geboren baby´s.

Sinds 2011 is BoekStart uitgebreid met een kinderopvangvariant. BoekStart ondersteunt bibliotheken en kinderopvanglocaties door te investeren in een aantrekkelijke voorleeshoek en collectie, leesbevorderingstraining van pedagogisch medewerkers en het monitoren van het voorleesklimaat binnen kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Aan BoekStart in de kinderopvang doen 130 basisbibliotheken (85%) en ruim 1.400 kinderopvanglocaties mee (16%).

Het programmaonderdeel BoekenPret is voor laaggeletterde ouders die intensievere begeleiding nodig hebben bij het voorlezen. Het consultatiebureau vraagt hen om deel te nemen aan dit traject. De ouders krijgen vervolgens een contactpersoon toegewezen die ouders thuis en of in de bibliotheek begeleidt. Ook krijgt het kind extra begeleiding op de kinderopvang.

De Erkenningscommissie Jeugdinterventies kan interventies erkennen op vier niveaus: goed onderbouwd of effectief volgens eerste, goede of sterke aanwijzingen. Erkende interventies worden opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

BoekStart is onderdeel van het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen (Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek) als preventief onderdeel van het actieprogramma Tel mee met Taal. BoekStart wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW (directie Media & Creatieve Industrie).

Meer informatie over BoekStart via projectleiders Marijke Bos van Stichting Lezen of Julienne van den Heuvel van de Koninklijke Bibliotheek.

Doorlezen: Henk en de dansende letters

20 maart 2017

Auteur en Illustrator Henk van Linskens weet hoe het is om je anders te voelen maar er niet anders uit te zien. Hij schreef er over in Henk en de dansende letters, de Doorleestip van deze maand.


Henk heeft moeite met lezen, spellen en schrijven. Bij hem dansen de letters over de pagina. Heel vervelend en Henk vindt de dansende letters ook een beetje eng. Henk dagdroomt vaak en tijdens één van zijn dromen ontmoet hij Picasso, een kunstenaar die ook dansende letters zag. Nu weet Henk wat hij moet doen, iets waar hij goed in is. Een prentenboek maken met veel tekeningen. Autobiografisch verhaal van de auteur Henk Linskens over zijn dyslexie en dysorthografie. Een persoonlijk verhaal dat kinderen wil laten kennismaken met anders zijn, en dat kinderen met dyslexie een hart onder de riem wil steken. Henk en de dansende letters (Clavis) is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Komt dit verhaal je bekend voor of zijn het juist de superkrachten van Simon of de donkere dagen van Virginia die je herkent?

Lees dan ook:

Simon en zijn Aspergersuperkrachten van Melanie Walsh (Memphis Belle).
Simon (ik-figuur) vertelt dat hij net even anders is dan andere kinderen. Hij heeft superkrachten, oftewel Asperger. Prentenboek met paginagrote kleurrijke, weinig gedetailleerde illustraties. Vanaf 4 jaar.

Virginia Wolf van Kyo Maclear met illustraties van Isabelle Arsenault (De Eenhoorn).
Virginia, het zusje van Vanessa, wordt op een dag wakker in een wolfse bui. Ze gromt en grauwt en niets maakt haar blij. Vanessa probeert haar op te vrolijken. Prentvertelling over de auteur Virginia Woolf, met expressieve illustraties, deels in sombere en in vrolijke tinten. Vanaf 5 jaar.

Zoek je meer titels over anders zijn of je anders voelen? Kijk dan eens in de themalijst Ziekte en beperkingen.

Leestip: De overkant

15 maart 2017

Vandaag lezen we over de dood in de Leestip De overkant van Mark Haayema met illustraties van Harmen van Straaten.


‘Pas op, mijn lieve egels,
luister goed naar wat ik zeg.
Zet nooit en te nimmer
een pootje op die grote weg.’


Egeltje Jelte woont met zijn moeder en broertjes in een beukenheg langs een drukke weg. Er worden daar dieren dood gereden die proberen over te steken. Jeltes moeder waarschuwt haar kroost daarom regelmatig om niet over te steken. Maar als Jelte op een nacht wakker wordt na een rare droom, waagt hij de oversteek toch. Loopt dit goed af?

Prachtig prentenboek op rijm over dood gaan én over nieuwsgierig zijn naar het onbekende.

Waarom wil hij naar de overkant?
Wat wil hij zo graag zien?
Zou het gras daar wat groener of malser zijn misschien?


De illustraties van Harmen van Straaten zijn, zoals we van hem kennen, heel sfeervol, soms paginagroot en ze ondersteunen de tekst erg goed. De overkant (De Vier Windstreken) van Mark Haayema is een mooi voorleesboek en geeft aanleiding om over de dood te praten. Geschikt vanaf 4 jaar.

In de themalijst Dood vind je meer titels.

Evenement: Boekids 2017

12 maart 2017

Zaterdag 19 maart vindt de 15e editie van Boekids Festival plaats: hét cross-over festival van Den Haag en omstreken voor kinderen van 4-16 jaar én hun ouders.


Boekids is een festival met véél meer dan alleen literatuur. Kinderen en jongeren worden meegenomen in een kleurrijke wereld vol beleving, theater, muziek, workshops, dans, film, spoken word en poëzie.

Boekids University 7-17 maart, groep 7/8 van de basisschool én onderbouw middelbare school
Bekende wetenschappers en auteurs geven colleges over populaire wetenschappelijke, non-fictie onderwerpen, zoals ons geheugen, natuur en techniek en mensen & dierentaal. Met onder meer Amar El-ajjouri, Sander Koenen en Marc van Oostendorp.

Eat Your Book Out 4 en 12 maart, voor kinderen van 9 t/m 13 jaar
Leeswedstrijd op basis van het boek De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre van Marte Jongbloed en Iris Boter.

Boekids Festival 19 maart, 4-14 jaar en hun ouders.
Boekids Festival staat bol van cultuur, muziek, boeken en workshops voor het hele gezin! Met optredens van o.a. Ali B, Bibi Dumon Tak, Ted van Lieshout en Jan Paul Schutten.

Locaties: Paard van Troje, Humanity House, Laaktheater en Theater en Filmhuis Dakota in Den Haag.
Meer informatie en kaarten: Boekids.

Campagne: Themalijst Kinderboekenweek 2017

10 maart 2017

In voorbereiding op de Kinderboekenweek van dit jaar, heeft Leesplein een selectie gemaakt van griezelige en enge boeken.


Tijdens de 63e Kinderboekenweek staat het thema Griezelen centraal, onder het motto Gruwelijk eng!

In onze themalijst Kinderboekenweek 2017: Griezelen vind je naast de kerntitels die al verschenen zijn een selectie van boeken met griezels en engerds voor 0 t/m 12+.

De themalijst is een handig hulpmiddel om bijvoorbeeld een (tijdelijke) collectie samen te stellen. Ook kinderen en jongeren kunnen makkelijker zoeken door middel van zo´n lijst.

De komende maanden zullen we de Kinderboekenweek-themalijst nog aanvullen, o.a. met de nog te verschijnen kerntitels, het Kinderboekenweekgeschenk van Janneke Schotveld en het Prentenboek van de Kinderboekenweek van Martijn van der Linden (ill.) en Maranke Rinck (tekst).

De kerntitels van 2017
Groep 1 en 2
De grote gevaarlijke Grompel - Claire Freedman, ill. Kate Hindley (Querido)
Dit is een boek vol monsters
- Guido van Genechten (Clavis)
Klein monster Motta - Yvonne Jagtenberg (Rubinstein)
AAA-WOE! Wie maakt dat geluid? - Jonny Lambert (Veltman)
Joke wil spoken - Jeroen Schipper, ill. Cindy van de Ven (C. de Vries-Brouwers)
Groep 3 en 4
De broers Grombek - Jozua Douglas, ill. Hugo van Look (Zwijsen)
Knekelstad - Jean-Luc Fromental, ill. Joëlle Jolivet (De Harmonie)
Draak - Nils Pieters (De Eenhoorn, 4+)
De sprookjesverteller. Sprookjes van Andersen - Thé Tjong-Khing (Gottmer)
Bert en Bart en de zoen van de zombie - Tjibbe Veldkamp, ill. Kees de Boer (Lemniscaat)
Groep 5 en 6
De vloek van Woestewolf - Paul Biegel, ill. Carl Hollander (Lemniscaat)
IJzersterke verhalen. Gruwelijk grappige griezelverhalen - Jozua Douglas, Tosca Menten en Manon Sikkel, ill. Katrien Holland (Luitingh Sijthoff)
De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen - Will Mabbit, ill. Ross Collins (Kluitman)
Trubbel de trol: De griezels van Bakstein - Reggie Naus, ill. Kees de Boer (Ploegsma)
Ben niet bang voor de wilde dieren - Geert-Jan Roebers, ill. Wendy Panders (Gottmer)
Groep 7 en 8
Spuitende slagaders - Jesse Goossens, ill. Linde Faas (Lemniscaat)
Spookschrijvers - Henk Hardeman (Holland)
Dulle Griet - Geert de Kockere, ill. Carll Cneut (De Eenhoorn)
De griezelbus 1 - Paul van Loon, ill. Hugo van Look (Leopold)
Stranders - Iris Stobbelaar, ill. Maaike Putman (Ploegsma)

Boekhandel: Muizenhuis winkel & werkplaats

10 maart 2017

Zaterdag 1 april opent in Amsterdam Het Muizenhuis winkel/werkplaats. In het pand aan de Eerste Tuindwarsstraat komen naast een winkel ook een atelier en twee werkplekken.


Er wordt nog hard gewerkt om het pand in de Jordaan in Muizenhuisstijl te krijgen, maar over drie weken kun je het atelier van Karina Schaapman en haar zoon Tom, de werkplekken van zoon en dochter Ian en Manita, en de winkel onder leiding van dochter Lili bezoeken.

In het pand zijn straks de verschillende Muizenhuis decors die voor de boeken zijn gemaakt zoals de haven, de kermis, het circus en het theater te bewonderen. Kinderen kunnen er ook leren hoe het Muizenhuis gebouwd is en vragen stellen aan de makers, bladeren door de boeken of luisteren naar de audioboeken. Er zullen in de toekomst workshops en andere evenementen georganiseerd gaan worden.

Muizenhuis winkel & werkplaats
Eerste Tuindwarsstraat 1
1015 RT Amsterdam
Openingstijden: elke woensdag t/m zondag van 11.00 - 18.00 uur.
Meer informatie: hetmuizenhuis.nl.

BoekStartLeestip: Waar is Kikker?

8 maart 2017

Verstoppertje spelen doen kinderen graag. In de BoekStartLeestip Waar is Kikker? van Max Velthuijs zit Kikker goed verstopt.


Haas wandelt naar het huisje van Kikker. Hij gaat voorlezen. Kikker, ben je daar?
Kikker geeft geen antwoord. Maar op tafel staan twee bordjes pap… Waar ben je, Kikker?


Haas wil aan Kikker voorlezen maar aangekomen in zijn huisje, is Kikker nergens te vinden. Hij heeft zich verstopt! Haas kijkt overal, achter elk flapje komt een ander dier te voorschijn. Als Haas Kikker eindelijk heeft gevonden, leest Haas het boek voor aan alle dieren.

De illustraties in de bekende stijl van Max Velthuijs zijn met een eenvoudige lijn getekend en bevatten heldere kleuren. Een leuk zoekboek voor peuters en kan aanleiding geven om verstoppertje te gaan spelen. Waar is Kikker? (Leopold) is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

Meer boeken voor peuters vind je in de themalijst BoekStart peuterboeken (2-4 jaar) en zoekboeken in de themalijst Aanwijzen en zoeken.

Campagne: Media Ukkie Dagen 2017

7 maart 2017

Mediawijzer.net organiseert dit jaar voor de zesde keer de Media Ukkie Dagen. Dit keer met als thema: Slim opgroeien met schermen.


Schermen hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. De ukkies weten feilloos hun favoriete filmpje of app te vinden op de tv, smartphone van mama of tablet van opa. Ze vermaken zich er prima mee. Wel hebben veel ouders vragen over het mediagebruik van hun jonge kinderen. Zitten zij niet te lang achter een scherm? En de content die ze bekijken, is dat goede content?

Om ouders handvatten te bieden bij de mediaopvoeding van hun jonge kind, organiseert Mediawijzer.net de Media Ukkie Dagen. Dit keer van vrijdag 31 maart t/m vrijdag 7 april 2017 met als thema: Slim opgroeien met schermen. Hoe kun je als ouder je kind niet alleen op het gebied van voeding en beweging, maar ook op het gebied van mediagebruik een goede start meegeven?

Bibliotheken in Nederland worden uitgenodigd om mee te doen met de Media Ukkie Dagen door zelf een activiteit te organiseren om ouders bewust te maken van het belang van goede mediaopvoeding en tips te geven hoe ze dat goed kunnen doen. Om hen te ondersteunen bij de ontwikkeling van activiteiten om ouders te helpen bij de mediaopvoeding van hun dreumesen, peuters en kleuters is er een toolkit ontwikkeld. Deze is bestemd voor o.a. mediacoaches, medewerkers van CJG´s, kinderdagverblijven, leerkrachten en bibliotheken.

Voor het zesde opeenvolgende jaar maakt Mediawijzer.net bij de start van de Media Ukkie Dagen de resultaten bekend uit het onderzoek Iene Miene Media, onderzoek naar mediagebruik door jonge kinderen. Dit jaar wordt speciale aandacht gegeven aan de zorgen en vragen die bij ouders leven over mediaopvoeding.

Om bij ouders van jonge kinderen het onderwerp mediaopvoeding op de agenda te plaatsen, werkt Mediawijzer.net samen met media en bloggers die zich specifiek richten op ouders met kinderen in de leeftijd van 0 t/m 6 jaar. De media en bloggers besteden tijdens de Media Ukkie Dagen aandacht aan de onderzoekscijfers over de grootste zorgen bij ouders rondom mediaopvoeding. Ook gaan zij aan de slag met het opvoedmodel dat Mediawijzer.net 23 maart lanceert. Zij maken in hun artikelen en blogs zichtbaar hoe de vijf pijlers (plezier, veilig, samen, balans en inhoud) van het opvoedmodel specifiek voor ukkies worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de leukste leerzame apps voor jonge kinderen (= plezier); hoe je tijd maakt om samen met je kind een video te bekijken (= samen) en hoe je als ouders grenzen stelt (= balans).

Zoals elk jaar spelen de netwerkpartners van het Mediawijzer.net een belangrijke rol in de campagne door het organiseren van activiteiten en het gezamenlijk uitdragen van de campagneboodschap. Zo verzorgen een aantal bibliotheken, mediacoaches, kinderdagverblijven en Centra voor Jeugd en Gezin voor ouders met jonge kinderen informatiebijeenkomsten over mediaopvoeding. Mediawijzer.net roept alle professionals op in te haken op de Media Ukkie Dagen om zoveel mogelijk ouders van jonge kinderen te ondersteunen in de mediaopvoeding en deze activiteiten aan te melden op de website mediaukkies.nl/activiteiten.

De campagne Media Ukkie Dagen is een initiatief van Mediawijzer.net, het Nederlandse netwerk voor mediawijsheid. Mediawijzer.net is in 2008 opgericht op initiatief van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin. Mediawijzer.net heeft tot doel om de mediawijsheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen, met speciale focus tijdens de Media Ukkie Dagen op jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar, hun ouders en professionele opvoeders.
Bij het netwerk van Mediawijzer.net zijn meer dan 1.100 organisaties, bedrijven en instellingen op het gebied van mediawijsheid aangesloten. Mediawijzer.net wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de Informatie Samenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NPO en de Koninklijke Bibliotheek.

Kijk ook op: mediaukkies.nl en mediawijzer.net.
Leesplein heeft een themalijst Films, Apps en Digitale prentenboeken met kwalitatief goede producten voor kinderen t/m 6 jaar.
Op boekstart.nl zijn digitale tips voor jonge kinderen te vinden.

Media Ukkie Dagen

Vrijdag 31 maart t/m vrijdag 7 april 2017
Diverse activiteiten en locaties door heel Nederland