0-6 jaar

Nieuws, leestips, achtergronden en meer rondom boeken voor baby's, peuters en kleuters.

Leestip: Karel gaat zwemmen

28 juni 2017

Op een warme zomerdag willen we toch niets liever dan lekker zwemmen. Karel ook. Lees het in de VakantieLeestip van vandaag Karel gaat zwemmen van Liesbeth Slegers.


Ik zit op de rand van het zwembad. Mijn voetjes peddelen in het water. Ook het water is lekker warm. Ik vul potjes en giet ze weer leeg. Er zijn nog andere kindjes in het bad.

Karel gaat voor de eerste keer naar het zwembad. Hij neemt van alles mee, zijn zwembroek, zwembandjes en een grote handdoek. Alle stappen worden uitgelegd in dit kleurrijke prentenboek. Van het kaartje kopen bij de kassa, douchen voordat Karel het bad in mag, afdrogen in het koude kleedhokje na het zwemmen en met natte haren weer naar huis. Duidelijke vertelling van een bezoek aan het zwembad.

Prentenboek met eenvoudige, felgekleurde illustraties in grove penseelstreken, zoals we die kennen van Liesbet Slegers. Goed bruikbaar bij het eerste bezoek aan het zwembad en het watervrij maken van peuters. Karel gaat zwemmen (Clavis) is geschikt vanaf 2 jaar.

Meer zomerse titels zijn te vinden in de themalijst Vakantie.

Volgende week weer een VakantieLeestip.

Interview: Waarom voorlezen zo goed is voor je kind

26 juni 2017

Wetenschappers hebben aangetoond dat lezers gezonder, gelukkiger en slimmer zijn. Maar hoe krijgen we onze kinderen vaker met hun neus in de boeken? Kinderboekenambassadeurs Hans en Monique Hagen werden hierover geinterviewd.


Foto: BoekStart
Hoewel iedereen het belang van lezen onderkent, komt er in de praktijk vaak weinig van. Dat is voor ons, maar zeker ook voor de jongste generatie erg zonde. Wetenschappers hebben immers aangetoond dat lezers gezonder, gelukkiger en slimmer zijn. Dus hoe krijgen we onze kinderen vaker met hun neus in de boeken? In het radioprogramma Nieuws en Co kwam op 21 juni het schrijversechtpaar Hans en Monique Hagen aan het woord. Zij zijn de nieuwe kinderboekenambassadeurs van Nederland. Hun boodschap is helder:

Goed voorbeeld doet goed volgen
Je kinderen aan het lezen krijgen begint bij jezelf. Het is heel simpel: lees je zelf niet of nauwelijks, dan is de kans groot dat je kinderen dat ook niet doen. Hans Hagen: ´Uit onderzoek blijkt kinderen er een goed voorbeeld aan hebben als hun ouders lezen; ze gaan dan vanzelf ook meer lezen. Kinderen van lezende ouders hebben vijf keer zoveel kans om goede lezers te worden dan kinderen van niet-lezende ouders. Mensen zeggen vaak: ´mijn kind leest niet´. Maar meestal doen ze dat zelf dan ook niet. Als jij het goede voorbeeld niet geeft, dan wordt het ook niet nagevolgd.´

Ouders lezen veel te weinig voor
Maar ook voorlezen is en blijft belangrijk. Monique Hagen: ´Vanmorgen gaven we een lezing aan ongeveer zestig ouders. Toen ik daar vroeg: ´wie leest er elke dag voor?´ staken maar vier ouders hun vinger op! En eigenlijk is dat verschrikkelijk, dáár gaat het dus fout.´
Het is wel begrijpelijk. Ouders zijn allemaal druk met sportclubjes, muziekclubjes, partijtjes, de avondvierdaagse en ga zo maar door. Maar, zegt Monique Hagen: ´Lees alsjeblieft toch elke dag voor. Want kinderen worden daar betere lezers van en betere lezers zijn gezonder, gelukkiger en slimmer.´ Een belangrijke reden om vaker een verhaaltje voor te lezen, dus.

Geen tijd? Lees een gedicht voor
Een tip van de kinderboekenambassadeurs: lukt het je niet om elke dag een heel verhaal voor te lezen, lees dan een gedicht voor. Dat kost veel minder tijd, maar levert zoveel waardevolle reacties en gesprekken op. Een kleine moeite met een groot resultaat.

Interview met Hans en Monique
Beluister het hele interview op nporadio1.

Voorlezen op Leesplein
Voor tips, achtergronden en meer over voorlezen, mooie voorleesboeken en digitaal materiaal kun je natuurlijk terecht op Leesplein: Rondom lezen > Voorleesboeken en tips (voor alle leeftijden).
Verder vind je op Leesplein ook een selectie poëzieboeken.

Vakantielezen: Jessica Jongkind gaat op reis en neemt mee... VakantieLeestips!

26 juni 2017

Vandaag deelt Jessica Jongkind, eigenaresse van kinderboekwinkel Kiekeboek haar drie favoriete titels voor de doelgroep 0-6 jaar met ons.


Illustratie: Judith Kuiken
De top 3 van Jessica:

Beestje, waar ben je? van Ingala P. Arrhenius (Gottmer)
Een boekje voor de allerkleinsten. Flapjesboeken blijven een topper bij kinderen vanaf ongeveer een jaar. Het idee van “kiekeboe” is dan ook super leerzaam voor die leeftijd. Als iets niet zichtbaar is, betekent het niet dat het weg is. Zo’n boek helpt dus bij de fase van eenkennigheid waar veel kinderen (en hun ouders) mee te maken krijgen. In dit kleurrijke boekje zitten vilten flapjes en daarmee ook meteen een voelelement. Bovendien zit er ook nog een spiegeltje in!

Voertuigen. Kleine onderzoekers van Ruth Martin met illustraties van Allan Sanders (Gottmer)
Ook dit is een boekje met flapjes, maar dan voor alweer iets ouder. Het is heerlijk lang bruikbaar. Het boekje staat helemaal vol voertuigen. Heel veel plaatjes kijken. Er staat bovendien veel informatie, weetjes en grapjes, bij de plaatjes en achter de flapjes. Voor de peuter en kleuter die alles over voertuigen en transport willen weten.

Willem en Dikke Teun van Jacques Vriens (Van Holkema & Warendorf)
Eindelijk weer opnieuw uitgegeven. Een hartverwarmend voorleesboek over de kleuter Willem, die niet zo’n durfal is. Gelukkig heeft zijn vriend Dikke Teun, een rode kater, die kan praten. Als Willem niet buiten durft te spelen of als hij alleen een boodschap moet doen, dan schiet Dikke Teun hem te hulp. Bijna ongemerkt durft Willem steeds meer.

Jessica Jongkind
Is eigenaresse van kinderboekwinkel Kiekeboek in Haarlem. Ze was als kind al niet weg te slaan van de boekenkast en ze doet niets liever dan in een verhaal verdwalen. Ooit heeft ze de bibliotheekschool gedaan en ze is altijd leesbevorderaar gebleven. Een tijdlang heeft ze gewerkt in de Engelse Boekimport, maar nu alweer 20 jaar gespecialiseerd op kinder- en jeugdboeken. Ze weet bijna altijd of een boek aanwezig is in de winkel of dat het te bestellen is. Zie voor meer informatie kinderboekenwinkel Kiekeboek.

Prijs: Zilveren Griffels, Penselen, Paletten en Vlag en wimpels uitgereikt

21 juni 2017

Zeven Zilveren Griffels, twee Zilveren Penselen, twee Zilveren Paletten en in totaal elf Vlag en Wimpels zijn vanmiddag uitgereikt tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam.


De Stichting CPNB kent in het kader van de Kinderboekenweek bekroningen toe aan de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De prijzen worden toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury.

Zilveren Griffel
Zilveren Griffels (voor kinderboeken tot 12 jaar) worden in vijf categorieën toegekend aan de best geschreven kinderboeken van het jaar. Uit deze Zilveren Griffels wordt de Gouden Griffel gekozen, die op 3 oktober wordt uitgereikt.

Tot 6 jaar
Siens hemel - Bibi Dumon Tak, ill. Annemarie van Haeringen (Querido)
Tangramkat - Maranke Rinck, Martijn van der Linden (Lemniscaat)

Vanaf 6 jaar
Kinderen met een ster - Martine Letterie, ill. Rick de Haas (Leopold)
Naar het noorden - Koos Meinderts (Hoogland & Van Klaveren, 9+)

Vanaf 9 jaar
Alaska - Anna Woltz (Querido)

Informatief
Baby´tje in mama´s buik - Bette Westera (Gottmer, 4+)
T-Rex, Trix in Naturalis - Daan Remmerts de Vries (Leopold, 9+)

Poëzie
Geen bekroningen dit jaar

Penselen en Paletten
De Penseeljury bekroont twee uitgaven van Nederlandse illustratoren met een Zilveren Penseel. Twee buitenlandse illustratoren komen in aanmerking voor de Zilveren Paletten. Hieruit worden op 20 september het Gouden Penseel en het Gulden Palet verkozen.

Zilveren Penseel
Omdat ik je zo graag zie - Milja Praagman (De Eenhoorn, 4+)
Tangramkat - Maranke Rinck, Martijn van der Linden (Lemniscaat, 4+)

Zilveren Palet
Circusnacht - Mattias De Leeuw (Lannoo, 4+)
Kek iz tak - Carson Ellis (Leopold, 4+)

Vlag en Wimpels
Naast de Griffels en Penselen kennen de beide jury´s eervolle vermeldingen toe, de Vlag en Wimpels van de Griffeljury en van de Penseel- en Paletjury.

Vlag en Wimpel Griffeljury

Tot 6 jaar
Ik ben bij de dinosaurussen geweest - Edward van de Vendel, ill. Floor de Goede (Querido)
Een vriendje voor altijd - Eoin Colfer (De Fontein)

Vanaf 6 jaar
Geen bekroningen dit jaar

Vanaf 9 jaar
Eilanddagen - Gideon Samson (Leopold, 12+)
Lynn 3.0 - Anke Kranendonk (Lemniscaat, 9+)
Yuna´s maan - Hans Hagen, ill. Martijn van der Linden (Querido, 9+)

Informatief
De oma van de oma van mijn oma - Marc ter Horst, ill. Eliane Gerrits (Gottmer, 9+)
Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? - Susie Hodge, ill. Claire Goble (Lemniscaat, 9+)

Poëzie
Niets liever dan jij - Elle van Lieshout en Erik van Os, ill. Marije Tolman (Querido, 4+)

Vlag en Wimpel Penseel- en Paletjury
Jan Toorop, het lied van de tijd - Kitty Crowther (Leopold, 4+)
De tuinman van de nacht - Terry Fan (Leopold, 4+)
Wauw pauw - Yoko Heiligers (Marmer, 4+)

Prijzen
Zilveren Griffels
Zilveren Penselen
Zilveren Paletten
Vlag en Wimpels Griffeljury
Vlag en Wimpels Penseel- en Paletjury

Meer informatie
Juryrapport
Stichting CPNB

Publicatie: BLIKSEM - Nieuw tijdschrift voor kinderen

21 juni 2017

Sinds kort is BLIKSEM verkrijgbaar, een geïllustreerd magazine voor ´kleine donders´ van vier tot zeven jaar. Het is volgens de makers zo speciaal dat het vraagt om een bijzondere plek in de boekenkast.


Het magazine BLIKSEM verschijnt twee keer per jaar, in de zomer en in de winter. Elk nummer van 60 pagina´s staat in het teken van een thema; met verhalen, puzzels, kleurplaten, makkelijke recepten voor superlekker eten, coole tips & tricks om buiten te spelen en nog veel meer.

BLIKSEM is een idee van freelance journalist Manon Colson, ze is tevens hoofdredacteur en uitgever. Meewerkende illustratoren dagen kinderen uit hun eigen fantasie te gebruiken in plaats van ze de zoveelste voorgekauwde commerciële wereld voor te schotelen. In BLIKSEM staan dan ook geen advertenties en het is gedrukt op milieuvriendelijk papier.

BLIKSEM is voor € 9,95 te koop via de bijhorende website en in enkele winkels in Rotterdam.

Meer tijdschriften
Onder de knop Achtergronden en links - Tijdschriften vind je een selectie van tijdschriften voor 0-15 jaar, waarin taal en lezen een belangrijke rol spelen.

Leestip: Grote Anna op kamp

21 juni 2017

Veel kinderen gaan op kamp tijdens de zomervakantie. Grote Anna ook. Lees het in de VakantieLeestip van vandaag, Grote Anna op kamp van Kathleen Amant.


Anna heeft kriebels in haar buik. Ze vertrekt vandaag voor de allereerste keer op kamp met de jeugdbeweging. Samen met haar vriendjes wacht ze op het perron op de trein.

Anna en haar vriendjes zitten bij de Kapoenen. Leider Sander en leidster Kaat zullen de hele week zorgen voor leuke spelletjes en gezelligheid. Anna heeft het reuze naar haar zin, maar ze mist haar familie wel een beetje.

Een speels en leerzaam boek dat goed gebruikt kan worden als voorbereiding voor wie op kamp gaat. Grote Anna op kamp (Clavis) is geschikt vanaf 4 jaar.

Zoek je meer zomerse titels? Kijk dan eens in de themalijst Vakantie.

Doorlezen: 2 boeken om mee door te lezen na Aadje Piraatje

19 juni 2017

De DoorLeestips van vandaag zijn geschreven op rijm. Bij jonge kinderen slaat een verhaal vaak goed aan als er beweging in zit, een ritme. Er worden hele leuke prentenboeken op rijm uitgegeven en hieronder tippen we er een aantal.


Aadje piraatje viert feest van Marjet Huiberts met illustraties van Sieb Posthuma (Gottmer)
Het liefste piraatje uit kinderboekenland is jarig en dat wordt natuurlijk uitgebreid gevierd op het piratenschip. En er zijn nog veel meer redenen om feest te vieren! Zoals die keer dat Aadjes tand eruit gaat. Of die keer dat hij leert lezen. In dit mooi verzorgde prentenboek staan vijf verhalen op rijm. Over Aadjes avonturen zijn meerdere boeken geschreven. Er zijn ook apps en luisterboeken uitgegeven van de verhalen over Aadje. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Lees ook:

De overkant van Mark Haayema met illustraties van Harmen van Straaten (De Vier Windstreken)
Egeltje Jelte woont met zijn moeder en broertjes langs een gevaarlijke autoweg. Veel dieren, ook Jeltes vader, worden er aangereden. Maar toch blijft Jelte nieuwsgierig naar de wereld aan de overkant. Prentenboek met kleurrijke tekeningen en tekst op rijm. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

´s Avonds laat van Annie M.G. Schmidt met illustraties van Marije Tolman (Querido).
Als het buiten donker wordt, vliegt een klein mannetje langs alle dieren en mensen om dromen uit te delen. De dikke timmerman, de veulentjes, de haantjes: allemaal krijgen ze hun eigen bijzondere droom. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en tekst op rijm. Geschikt vanaf 3 jaar.

Sinds 2016 plaatsen we DoorLeestips op Leesplein. Alle DoorLeestips zijn nu allemaal bij elkaar te vinden bij Doorleestips. Neem eens een kijkje!
Heb je wensen voor doorleestips? Mail ze aan leesplein@bibliotheek.nl.

De volgende Doorleestips verschijnen in september.

Vakantielezen: Lekker voorlezen met de vakantietips van Tjibbe Veldkamp

19 juni 2017

Tjibbe Veldkamp deelt vandaag 3 prachtige boeken voor kinderen van 3-6 jaar. Lees hieronder zijn VakantieLeestips.


Illustratie: Judith Kuiken
Ssst! We hebben een plan van Chris Haughton (Gottmer)
Drie jagers en een kind sluipen door het bos. De jagers willen een vogel vangen met hun schepnetjes. Het kind is gewoon blij als hij een vogel ziet: ‘Dag vogeltje!’ Dit boek is fantastisch. Het heeft álles! Het is spannend, maar ook ontroerend en grappig… en dan is het ook nog eens prachtig om te zien.

Garage Gust van Leo Timmers (Querido)
Alle boeken van Leo Timmers zijn aanraders. Ook deze is weer erg leuk: garagehouder Gust past de auto’s van zijn klanten aan aan hun specifieke wensen, wat bijzonder vreemdsoortige auto’s oplevert.

Agent en Boef van Tjibbe Veldkamp met illustraties van Kees de Boer (Lannoo)
Vooruit, eentje van mij, maar niet vanwege de tekst. Boef ontsnapt uit de gevangenis van Agent en plakt alles en iedereen vast met gestolen lijm. Kijk hoe knap en grappig Kees de Boer de boevenstreken van Boef in beeld heeft gebracht!

Tjibbe Veldkamp
Is auteur en vooral bekend van de met een Zilveren Griffel bekroonde prentenboeken over Agent en Boef. En ook door het leuke prentenboek Kom uit die kraan!! Humor, actie en spanning zijn belangrijke bestanddelen in zijn boeken. Hij schrijft ook jeugdromans. Kijk in zijn auteursportret voor meer informatie.

Publicatie: Protocol Preventie van Leesproblemen, groep 1 en 2

17 juni 2017

In het kader van preventie van latere leesproblemen, is aandacht voor taal in ruime zin al op jonge leeftijd noodzakelijk. Hiervoor heeft het Expertisecentrum Nederlands het Protocol Preventie van Leesproblemen, groep 1 en 2 ontwikkeld.


Het Protocol Preventie van Leesproblemen, groep 1 en 2 is de nieuwe publicatie van Expertisecentrum Nederlands voor leerkrachten om kleuters die achterblijven in hun taalontwikkeling te herkennen en effectief te begeleiden. Het nieuwe protocol vervangt het Protocol Leesproblemen en Dyslexie voor groep 1 en 2.

Protocol Preventie van Leesproblemen, groep 1 en 2
Het systematisch en functioneel volgen van de ontwikkeling van kleuters is essentieel. Het protocol laat daarom zien hoe het monitoren in de praktijk vorm kan krijgen. Het protocol besteedt ook aandacht aan ouderbetrokkenheid en vanzelfsprekend komt de overdracht van gegevens en ervaringen van de kleuterleerkracht aan de leerkracht van groep 3 uitgebreid aan bod. Het nieuwe protocol helpt daarmee alle kleuters een goede basis te verschaffen om te leren lezen.
Met behulp van dit protocol kun je je eigen professionele houding ten aanzien van taalstimulering in de kleutergroepen verder verbeteren en krijgen álle kleuters een goede basis voor het leren lezen in groep 3.

Praktisch
Het protocol is voor € 29,95 te bestellen bij Expertisecentrum Nederlands.
Verder biedt het Expertisecentrum diverse bijbehorende werkdocumenten aan (downloadbaar).
En tot slot organiseren ze inspiratiebijeenkomsten waarin je een inkijkje krijgt in de veranderingen in het herziene protocol en waarin je leert werken met het nieuwe protocol.

Publicatie: Voorlezen in de kinderopvang

16 juni 2017

In kindercentra (kinderdagverblijven en peuterspeelzalen) is het over het algemeen goed gesteld met het voorlezen. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Stichting Lezen.


Een goed voorleesklimaat hoort bij een goede kwaliteit van kinderopvang. In opdracht van Stichting Lezen voert Kantar Public daarom iedere vier jaar een stand-van-zakenonderzoek uit naar het voorleesbeleid en de voorleespraktijk van Nederlandse kinderopvanginstellingen en peuterspeelzalen.

Eind 2016 werd opnieuw de balans opgemaakt. Speciale aandacht ging daarbij uit naar de uitvoering en effectiviteit van het programma BoekStart in de kinderopvang. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het positief gesteld is met het voorleesklimaat van Nederlandse kinderopvanginstellingen. Met name op instellingen die meedoen met BoekStart is er veel aandacht voor voorlezen, zowel op het niveau van beleid als in de praktijk.

De publicatie Voorlezen in de kinderopvang zoomt in op de diverse (rand)voorwaarden die nodig zijn voor het creëren van een positief voorleesklimaat in de kinderopvang en formuleert verbeterpunten voor de toekomst.

Je kunt het rapport en de bijbehorende bijlage als pdf´s downloaden of doorbladeren en lezen via Issuu.

Meer informatie: BoekStart in de kinderopvang.