LEESPLUIM VAN DE MAAND

AUGUSTUS 2006

Vogel Piet, tekst en illustraties Dick Bruna (Mercis)

Is dat niet dezelfde vogel piet over wie een film werd vertoond op het feest van tante Trijn (1992)? En nu dus het boek naar die film. Het verhaal over vogel piet, ‘een kale vogel / want veren had hij niet’. Dit in tegenstelling tot zijn medevogels die zich met rode, gele, blauwe of groene verzen tooiden. Begrijpelijk dat piet verdrietig was en er een dikke traan uit zijn oog rolde, die ene traan die naar Bruna ooit zei ‘meer doet dan een gezicht vol tranen’.
Zoveel verdriet kan de vogel met zijn gele veren niet aanzien en hij besluit met zijn gevederde vrienden dat ze elk een van hun veren aan piet zullen geven. Zo komt het dat aan het eind van het verhaal piet in een veelkleurig verenkleed rondloopt. Einde. Nee, nog geen einde want Dick Bruna heeft voor zijn jonge lezertjes, en voor volwassenen die meelezen, nog iets in petto: een lesje literatuur. Want, zo zegt hij, wat er met vogel piet gebeurt, kan niet in het echt: ‘dit kan alleen in een verhaal’.
Met zijn tekeningen zet Bruna de kinderen een wereld voor die is teruggebracht tot het meest wezenlijke. In zware contourlijnen en heldere kleuren zet hij zijn wereld neer en met een minimum aan middelen geeft hij emoties weer. De direct aansprekende tekst, vierregelige versjes met een eenvoudig rijmschema, vormen samen met de robuuste eenvoud van de illustraties een onlosmakelijk geheel. Het wil toch wel wat zeggen dat deze formule na een halve eeuw nog niet is uitgewerkt.