LEESPLUIM VAN DE MAAND

NOVEMBER 2006

De mantel van Sinterklaas, tekst Karin Somers, illustraties Jolet Leenhouts (Niņo)

Bij zijn bezoeken aan Nederland heeft Sinterklaas met uiteenlopende problemen te maken gehad, van verloren verlanglijstjes tot zoekgeraakte mijters. Daar komt dan nu nog een mantel met vlekken bij. Als Sinterklaas ’s morgens rustig zijn bordje havermoutpap zit te eten, vindt de poes dat hij best een likje kan nemen, maar komt dan per ongeluk midden in het bord pap terecht. De mantel van de Sint onder de vlekken. Een boenpartij in de badkamer heeft desastreuze gevolgen. De mantel is zo gekrompen dat Sinterklaas volslagen voor gek staat. Dan loopt Pietje Puk in de stad alle winkels af voor rode mantels, maar als Sinterklaas ze gaat passen, lijkt hij op alles behalve op Sinterklaas. Het is al bijna 5 december. De Weet-wel-raad-Piet krijgt een briljant idee: een oproep via het Sinterklaasjournaal op de televisie. Wie maakt een nieuwe mantel voor de Sint? Die oproep belandt ook bij Lotje en haar moeder en zij zorgen ervoor dat Sinterklaas zich precies op tijd in een gloednieuwe en passende mantel kan hullen. Het Sinterklaasfeest kan doorgaan.
De heerlijke spanning van de verwachtingsvolle dagen in een plezierig voorleesverhaal waarbij de vrolijke illustraties een kijkje geven in de dagelijkse gang van zaken in de residentie van Sinterklaas. Nu weten we tenminste dat de Zwarte Pieten onder alle omstandigheden, ja ook bij het eten, hun witte handschoenen aanhouden. Misschien is het een aardig idee om als u op blz. 23 bent gekomen waar de Sint uitroept: ‘Oh, wat moet ik nou toch beginnen?’ aan de kinderen te vragen of zij een oplossing voor het mantelprobleem weten.
Aan het boek is een cd toegevoegd waarop het verhaal in hoorspelvorm wordt verteld. De teksten van de liedjes zijn achter in het boek opgenomen.