LEESPLUIM VAN DE MAAND

DECEMBER 2006

Het grote prentenboekenliedjesboek, tekst Elle van Lieshout en Erik van Os (Lemniscaat)

‘Klein klein kleutertje’… en u vult moeiteloos aan: ‘wat doe je in mijn hof’. ‘Altijd is Kortjakje ziek’…, ‘Er zaten zeven kikkertjes’… idem en u zingt het melodietje erbij. Kleuterliedjes die al generaties lang op het repertoire staan, laat dat alsjeblieft zo blijven. Maar het kan geen kwaad er iets nieuws aan toe te voegen. Het grote prentenboekenliedjesboek biedt daartoe de gelegenheid. Die titel geeft al aan wat u kunt verwachten. Prentenboeken spelen een belangrijke rol, negentien verschillende titels waaronder Het huisje dat verhuisde, Monkie, De drie rovers en Max en de Maximonsters. Bij elke titel hoort een liedje met notenschrift, de tekst van dat liedje staat ook apart als gedichtje vermeld – laat zich dus gemakkelijk voorlezen – en natuurlijk zijn er ook enkele illustraties uit het betreffende prentenboek opgenomen met als extra een zoek- of kijkopdracht naar aanleiding van zo’n illustratie. Voor wie zich niet thuisvoelt bij het notenschrift, op een bij het boek behorende cd zingt Hakim de liedjes voor. Een boek dus waar je veel kanten mee uitkunt.
Maar het zijn toch vooral de teksten van de liedjes/gedichtjes die de aandacht trekken door de speelse manier waarop de taal er vorm krijgt. Als voorbeeld een fragmentje uit het gedichtje bij het prentenboek Borre en de nachtzwarte kat:
Borre, Borre / Wakker worre / Wor es wakker Borre! / ... / Wat is dat? / Het is de kat / de kat / de zwarte kat.
De muziek moet u er maar even bij denken. En dan zijn er nog de originele illustraties uit de diverse prentenboeken. Die maken nieuwsgierig naar meer.