LEESPLUIM VAN DE MAAND

JUNI 2007

Kleine Ezel en het boebeest, tekst Rindert Kromhout, illustraties Annemarie van Haeringen (Leopold)

Het stormt, en niet zo’n beetje ook. Een woeste westenwind rukt de sokken die mamma Ezel gewassen heeft van de waslijn. Echt vliegerweer vinden Kleine Ezel en zijn vriendje Jakkie. Maar dan komt Kleine Ibis eraan met zijn rode kiepauto – begeerlijk bezit – en Jakkie mag meespelen. Kleine Ezel gaat dan maar naar huis en daar is alles in rep en roer. De sok van Maraboe is zoek. Wat staat mamma Ezel te wachten van dat verschrikkelijke beest met zijn afschuwelijke stem, het boebeest? Kleine Ezel aarzelt niet, hij gaat op zoek naar de sok. Hij wil niet dat Maraboe boos wordt op zijn moeder. In het bos vindt hij de sok terug en staat ineens voor een vreemd groot beest op een vuilnisbelt: Maraboe. Een merkwaardige ontmoeting. Maraboe blijkt behept met een enorm schaamtegevoel: hij wil niet zonder sokken gezien worden. Daarom brengt hij ze ’s nachts naar de wasserij en haalt ze ook ’s nachts weer op. Kleine Ezel laat in het gesprek vallen dat hij zo graag een kiepauto heeft om daarmee zijn vriendje terug te krijgen. Vriendje, dat woord maakt veel los bij Maraboe. Hij heeft altijd een vriend willen hebben. Kleine Ezel is nog niet goed en wel thuis of Maraboe komt aangevlogen met een kiepauto in zijn vleugels. De vriendschap is bezegeld en als ze even later samen zitten te spelen en Jakkie komt langs hebben ze even geen tijd voor hem.
Kleine Ezel is geen onbekende in prentenboekenland. Al eerder verschenen enkele boeken over hem. Boeken die meer zijn dan een verhaaltje met plaatjes erbij. Tekst en tekeningen vertellen samen het hele verhaal. Zo begrijp je als het over de zoekgeraakte sok van Maraboe gaat dat die in de storm moet zijn weggewaaid, dat liet immers de eerste illustratie zien. En de kiepauto die Kleine Ezel krijgt wordt op de vuilnisbelt al aangekondigd.
Storm, afgewezen door vriendje, zoekgeraakte sok, angst voor het boebeest, eenzaam op een vuilnishoop, het is niet mis wat er allemaal in het prentenboek ter sprake komt. Maar het einde is positief als de eenzame Maraboe een vriendje vindt in Kleine Ezel.