LEESPLUIM VAN DE MAAND

AUGUSTUS 2009

Wie?, tekst en illustraties Guido van Genechten (Clavis)

Boeken met een verrassingselement zijn er in tal van soorten. Vooral voor jonge kinderen. Pop-upboeken die als je ze opent een driedimensionale scène omhoog laten springen, voelboeken met afbeeldingen die zacht, ruw, wollig of glad aanvoelen, boeken met allerlei flapjes die als je ze optilt een nieuw aspect van het verhaal laten zien, boeken met uitklappagina’s, boeken met geluidseffecten. Wie? is zo’n boek.
“Wie?”, vraagt de giraf op het omslag. Als je dan nietsvermoedend het boekje openslaat wordt die vraag nog eens herhaald, maar nu uitvoeriger: “Wie heeft een neus die zo lang is als een slang?” De slang is er naast getekend. Het grootste deel van de slang staat op een pagina die je kunt uitklappen en dan zie je… een olifant. Wat is het geval? Het laatste stukje van de slang is tegelijk onderdeel van de slurf van een olifant.
Het idee is niet nieuw maar Guido van Genechten heeft er nog iets extra’s aan toegevoegd. De twee dieren die hier met elkaar in verband worden gebracht hebben steeds iets gemeen, in dit geval lengte: de slang is lang, de slurf van de olifant eveneens. Datzelfde zie je bij de andere dieren die in het boekje terugkomen. Alleen gaat het dan om eigenschappen als dikte, kleur, aantal, grootte. Het levert onverwachte koppels op. Een kleine test. Een van de tekeningen stelt een bij voor en de vraag luidt: “Wie heeft er meer strepen op zijn rug dan een bij?” Inderdaad, u bent geslaagd.
Het boekje nodigt uit om met jonge kinderen te bekijken. De vragen te stellen, te gissen naar het antwoord en dan de verrassing te zien door de bladzijde uit te klappen.
De fors getekende dieren staan op kleurig papier in een stevig boekje met veilig afgeronde hoeken.
Een vrolijk kijk-, raad-, en vergelijkboekje.