KIDDO-LEESPLUIM VAN DE MAAND

APRIL 2013

Het meisje met de gouden jurk, tekst Jan Paul Schutten en illustraties Martijn van der Linden (Rubinstein)

De Zonnebloemen van Van Gogh, de Mona Lisa van Da Vinci, het Meisje met de parel van Vermeer, Guernica van Picasso, ook al hebt u ze nooit in het echt gezien, het noemen van de naam roept al een vleug van herkenning op. En natuurlijk hoort de Nachtwacht van Rembrandt ook in deze categorie thuis.
Vanaf 13 april, als Koningin Beatrix het gerestaureerde Rijksmuseum heropent, zal het wereldberoemde schilderij weer op zijn ereplaats te bewonderen zijn.
Wat meteen opvalt op het donkere schilderij zijn de twee figuren die helder oplichten. En ervan stelt een jong meisje voor, gekleed in een goudkleurige jurk. De auteur van deze KIDDO-Leespluimtitel, Jan Paul schutten, heeft zijn verhaal over het ontstaan van de Nachtwacht aan dat meisje opgehangen. Hij heeft haar een naam gegeven: Niesje.

In haar prachtige gouden jurk is Niesje naar het atelier van Rembrandt gegaan om daar met de stoere manschappen van de schutterij geschilderd te worden. Voor een groepsfoto, zouden we nu zeggen. Nieuwsgierig als ze is, wil Niesje wel eens weten hoe de schilder al die mensen op n schilderij krijgt. En wie mag er vooraan staan, de belangrijkste, de dapperste, de slimste, de grappigste, de charmantste of de mooiste man? Voor elk van die eigenschappen meldt zich een schutter met een toepasselijk verhaal. Het zijn juist die verhalen die Niesje het gevoel geven dat zij niet in dit gezelschap thuishoort en ze vertrekt. Ze is het hele schilderij al bijna vergeten als de kapitein van de schutters haar uitnodigt mee te gaan naar het atelier. Daar wordt haar gevraagd het schilderij te onthullen. En wie staat er tot haar grote verbazing vooraan afgebeeld? Niesje, want zo zegt Rembrandt: ‘Ik wilde in elk geval de liefste vooraan!’

Een toegankelijk verhaal dat kinderen dicht bij ons beroemdste vaderlandse schilderij brengt en terloops iets vertelt over hoe Rembrandt het heeft opgezet. Kostelijk is de tegenstelling tussen de bescheiden Niesje en de nogal ijdele mannen. De tekeningen van Martijn van der Linden komen dicht bij het origineel. Deze prachtige illustraties zijn nog tot 10 mei te bekijken op de jeugdafdeling van de openbare bibliotheek in Amsterdam.