KIDDO-LEESPLUIM VAN DE MAAND

MEI 2013

Koning Koen en de Draak, tekst Peter Bently en illustraties Helen Oxenbury (De Vier Windstreken)

Bij de pracht en praal waarmee de troonsbestijging van Koning Willem-Alexander gepaard gaat, steekt de entourage van Koning Koen wel heel bescheiden af. Als het verhaal begint, zien we Koning Koen ten strijde trekken, een kleuter met een papieren kroon en een houten zwaardje. Met in zijn gevolg vriendje Joris en peutertje Casper, de laatste in een hansopje en in zijn mond een speen die hem gedurende het hele verhaal niet zal verlaten.

Ze gaan vechten tegen de draken achter in de tuin. Maar eerst bouwen ze van dozen, stenen en stukken hout een fort waarin de troon van Koning Koen komt te staan. Na een krijgshaftige toespraak tot zijn vazallen is het zo ver. Op ten strijde! Koning Koen en Joris werpen zich dapper in het gevecht en slagen erin de drakenmonsters te verjagen. Casper treedt de draken tegemoet alsof het huisdieren zijn. Na gedane strijd genieten ze in hun fort van broodjes, melk, appels en taart. Het begint al te schemeren als een reus de tuin binnenstapt en Joris meeneemt. Draken verslaan is één ding maar tegen een reus die wel eens je vader zou kunnen zijn, valt weinig te beginnen.

Op een linkerpagina beweert Koning Koen nog zelfverzekerd tegen Casper: ‘Dan vechten we wel verder met z’n twee’, maar op de pagina ernaast staat hij beteuterd te kijken als ook zijn laatste vazal door een reus wordt weggehaald. Dan zit Koning Koen ‘stil en moederziel alleen’. De avond valt, vreemde geluiden klinken en als dan ook nog iets heel groots op het tuinpad verschijnt, slaakt hij een kreet om hulp: ‘Papa, mama!’ Gelukkig, die sluiten hem in hun armen en even later ligt hij in zijn veilige bed. Morgen weer een dag om koning te zijn. De kinderlijke fantasie krijgt in dit verhaal volop de ruimte om de kinderen de wildste avonturen te laten beleven. De illustraties van Helen Oxenbury dragen daartoe niet in geringe mate bij. De afschrikwekkende verzameling monsters moet het echter afleggen tegen drie dappere jongetjes.

Samen met de rijmende verhaaltekst, soepel vertaald door Maria van Donkelaar, is Koning Koen en de Draak een heerlijk kijk- en voorleesboek. Met voor de ouders van de drie drakenvechters een bescheiden rolletje als reus!