KIDDO-LEESPLUIM VAN DE MAAND

JULI 2014

Wij samen op stap, tekst Jean Reidy, illustraties Leo Timmers (Querido)

Moeder en babykonijn komen op hun tocht door de stad tal van spannende zaken tegen. Ze posten een brief, gaan op bezoek in het ziekenhuis, eten iets lekkers en komen moe maar voldaan weer thuis.

weet je nog
wij twee op pad?
we maakten
een tochtje
door de stad

Op het kleurrijke omslag van dit stevig gebonden boek in ruim formaat wandelen moeder en babykonijn gezellig door een drukke winkelstraat. Babykonijn komt ogen te kort en het is duidelijk dat moeder hem van alles aan het vertellen is. Een mooi taalinteractiebeeld.

Ze zijn vroeg opgestaan. Moeder doet gapend de gordijnen open en op tafel ligt een brief. Het is al druk op straat en de bakker verkoopt vers brood. Met babykonijn in de kinderwagen gaan ze op pad. Ze beginnen met een lekker ontbijt op de hoek, lopen op hun gemak verder langs het station waar veel gehaaste passagiers, taxi’s en auto’s hun weg banen. Het is een mooie zonnige dag dus op de markt is het goed toeven en er is veel te zien: kazen, broden, bloemen. Een roos gaat mee op de tocht van babykonijn en mama. Nu weer komen ze langs een schoolplein waar babykonijn zijn ogen uitkijkt. Hij wil ook wel meedoen met de spelletjes. O jee, verderop is de stoep helemaal nat van een kapotte kraan, de chauffeur van de limousine krijgt een straal midden in zijn gezicht. Daarna moet de brandweer er langs, bijna paniek. Daar is de brievenbus, de brief kan erin. Even rust in het ziekenhuis waar de roos aan papa wordt overgedragen. Word maar gauw weer beter. Dan is het tijd om even rustig te zitten met een koek en een prentenboek, wachtend op de bus die mama en babykonijn weer naar huis brengt. Poe, dat was me het tochtje wel.

Wat geven de kleurrijke prenten een schitterend beeld van de stad en wat daar allemaal gebeurt. Veel grappige details om naar te kijken en over door te praten met kleuters. De korte, krachtige, poŽtische tekst (op rijm) is goed getroffen door Bart Moeyaert.