KIDDO-LEESPLUIM VAN DE MAAND

AUGUSTUS 2014

De krokodil die niet van water hield, tekst en illustraties Gemma Merino (Lemniscaat)

Er was eens een kleine krokodil, die niet van water hield… Wat is er toch met hem aan de hand?

Dat kleine krokodil niet van water houdt is direct duidelijk op de eerste twee pagina’s van dit in mooie tinten blauw en groengrijs uitgevoerde prentenboek. Zijn broertjes en zusjes plonzen enthousiast rond in het bad terwijl kleine krokodil sip toekijkt. Hij wil heel graag meedoen aan de zwemles en meespelen met alle waterspelletjes. Hij doet verschrikkelijk zijn best en koopt zelfs van zijn eigen zakgeld een zwemband. Nu kan hij eindelijk meedoen met zijn broertjes en zusjes en erbij horen. Maar het lukt hem niet onder water te zwemmen en hij durft niet van de duikplank te springen. Hij hoort er weer niet bij. Ondanks zijn mislukte pogingen, schaamte en gebrek aan durf is hij wel een ontzettende doorzetter! Bij zijn laatste waterpoging moet hij zelfs gered worden. Dit was echt de druppel!

Maar dan… moet hij van alle waterellende zo hard niezen dat zijn ware aard boven komt. Hij spuwt vuur! Kleine krokodil is helemaal geen kleine krokodil, hij is een echte draak. Nu hij kan laten zien wie hij is, kan hij zijn broertjes en zusjes meenemen op allerlei spannende drakenavonturen.

Een mooie en overtuigende variant op het lelijke jonge eendje met op de laatste pagina de aanzet voor nog een verhaal over anders zijn en ontdekken wie je bent.

Tja, en als je dan weer naar de eerste pagina teruggaat, dan ontdek je nog iets in die mand met eieren!