Blogs

Blog: Nena is weg van de nieuwe John Green

24-10-2017

Ze kocht, verslond en genoot. Onze blogger Nena Veenstra vertelt waarom je de nieuwe John Green, Schildpadden tot in het oneindige, echt moet gaan lezen.Dit boek is echt, heel echt

Als je ook maar enigszins van YA-literatuur houdt, wist je waarschijnlijk dat John Green zou komen met een nieuw boek en heb je het misschien zelfs, net als ik, meteen besteld. De schrijver van onder meer The Fault in our Stars heeft binnen een week na verschijnen al een bestseller te pakken, en dat heeft hij verdiend.

Turtles all the way down (in het Nederlands: Schildpadden tot in het oneindige) gaat over Aza, die een angststoornis heeft. Door die stoornis heeft ze dagelijks gedachtespiralen waar ze niet uitkomt, die niet alleen haar leven beïnvloeden, maar ook dat van de mensen om haar heen. Eén van haar angsten is dat ze een bacteriële infectie krijgt. Die angst is compleet irrationeel, want dat komt bijna alleen maar voor in ziekenhuizen na een operatie. Dat ‘bijna´ nekt haar, dat is datgene waar ze oneindig over door blijft malen. Aza´s beste vriendin, Daisy, haalt haar op een dag over om op zoek te gaan naar de verdwenen Russel Pickett, wiens zoon Aza toevallig kent van vroeger.

Dit boek is niet zozeer een boek over het mysterie van de verdwijning van Pickett Sr., als wel een boek over vriendschap, liefde en angststoornissen. Iedere bladzijde die je omslaat, vertelt je weer iets nieuws over onze hoofdpersoon en leert je over hoe moeilijk het is om met een angststoornis te leven. Verder komen er ook veel citaten uit poëzie en andere literatuur in voor, vaak met daaronder een stukje dat een van de personages erbij heeft bedacht. Dit is een van mijn favorieten (in het Engels):

´Even the silence / has a story to tell you.´
- Jacqueline Woodson

The worst part of being truly alone is you think about all the times you wished that everyone would just leave you be. Then they do, and you are left being, and you turn out to be terrible company.


Ondanks de heftige onderwerpen die worden aangesneden, is het boek toch makkelijk te lezen en te begrijpen voor iedereen. Je vliegt er werkelijk doorheen, zoals we gewend zijn van John Green. Dit boek is écht, heel echt, en als lezer kun je niet anders dan heel veel dingen voelen terwijl je dit boek leest. Er is plaatsvervangende schaamte, liefde, haat, ruzie en goedmaken en niets is overbodig, niets is cliché en alles voelt zo ongelooflijk belangrijk.

Kortom: lees dit boek! Of je nou jong bent of oud, een angststoornis hebt of niet, graag leest of niet, dit boek heeft minder dan driehonderd bladzijden en leest als een trein. Ik beloof je dat je niet teleurgesteld zal zijn.

Nena Veenstra