Blogs

Blog: Nena leest een superheftig verhaal

29-05-2017

Onze blogger Nena Veenstra begon aan We Need To Talk About Kevin van Lionel Shriver en kon het niet meer wegleggen. Ze vertelt waarom ze het zo´n mooi boek vindt.
Superheftig verhaal

Eva Khatchadourian heeft een gelukkige relatie met Franklin. Totdat hij samen aan kinderen wil beginnen. Eva wil dat eigenlijk niet, ze vindt kinderen alleen maar vervelend. Maar iedereen om haar heen zegt dat dat bij haar eigen kind niet het geval zal zijn. Uiteindelijk is ze om - vooral omdat Franklin het zo graag wil, laat ze het gebeuren. Hun kind Kevin blijkt heel moeilijk te zijn, vooral als Franklin niet in de buurt is. Daarom gelooft Franklin niet wat Eva hem vertelt over wat Kevin nu weer gedaan heeft, wat leidt tot ruzies en een verlies van vertrouwen. Franklin verwijt Eva dat ze dingen verzint uit haat voor haar kind - iets waar hij spijt van krijgt als Kevin op zijn zestiende zeven medeleerlingen, een docent en een cafetariamedewerker vermoordt op zijn school.

We Need To Talk About Kevin, of in de Nederlandse vertaling We moeten het even over Kevin hebben, in 2003 geschreven door Lionel Shriver, is een superheftig verhaal met een onbetrouwbare verteller. De moeilijke woorden maken het even lastig om in het boek te komen, zeker als je het in het Engels leest zoals ik, maar als je dan de smaak te pakken hebt, kun je het niet meer neerleggen. Het verhaal is geschreven als een reeks brieven, lange brieven, onvoorstelbaar lang, ik zou nooit zo´n lange brief kunnen schrijven, maar Eva, die de brieven schrijft aan haar ex Franklin, heeft genoeg te vertellen om ruim vierhonderd pagina´s te vullen.
Het boek bestaat voor het grootste deel uit een flashback, waarin Eva uitgebreid verteld over de tijd voor, tijdens en na haar zwangerschap van Kevin tot het moment dat hij het misdrijf pleegt. Daartussen zijn een paar stukjes in het ‘nu´, waarin ze vertelt over haar huidige leven en haar bezoeken aan de gevangenis waar haar zoon opgesloten zit. Die bezoeken zijn eerst heel ongemakkelijk, maar worden in de loop der tijd steeds beter te verdragen. Ze worden beschreven tot het bezoek op het tweejarig jubileum van Kevins misdrijf, de dag voor zijn achttiende verjaardag, de dag voordat hij overgeplaatst wordt naar de gevangenis voor ‘grote mensen´.

Ik kan je dit boek echt aanraden. Het is moeilijk om in te komen, maar als je bezig bent, wil je alleen maar doorlezen, want er wordt steeds meer duidelijk over hoe Kevin het misdrijf gepleegd heeft en vooral ook over hoe Eva dit had zien aankomen. Het is spannend, psychologische spanning, en zo goed geschreven, dat ik het zelfs nog voor een tweede keer zou willen lezen.
Dit boek is ook verfilmd, en ook deze film kan ik van harte aanbevelen!

Nena Veenstra