Foto: Mark Sassen
Erna Sassen

Erna Sassen schreef vooral voor lezers vanaf ca. 9 jaar. In 2009 kwam Dit is geen dagboek uit, haar eerste adolescentenroman. Dit boek werd genomineerd voor de Jongerenliteratuur Prijs 2010.
 

Geboren:26 april 1961 te Beverwijk
Opleiding: Na het vwo ging ze naar de Theaterschool (Academie voor Kleinkunst in Amsterdam).
Werk:Sinds 2004 is ze schrijfster. Daarnaast is ze Schoolschrijver en staat ze af en toe op de planken. Ze werkte voor Frank Groothof als adviseur bij het maken van zijn voorstellingen en zijn cd´s.
Thuis:Erna woont in Haarlem, samen met haar man Aike. Ze hebben een zoon, Mats (1995) en een dochter Micky (1998).
Eerste boek: De gemeenste opa van Europa (2004)
Bijzonderheden: Ze leerde haar man Aike kennen bij het toneel. Hij is theaterregisseur. Hij regisseerde een voorstelling die ze zelf had geschreven en die ze speelde met haar collega en vriendin Wivineke van Groningen. De voorstelling heette: Heerlijk dat Bertje d´r niet is!
Ooit gezegd: ´Ik hou helemaal niet van dingen moeten. Daarom ben ik ook schrijfster geworden. Dan kan je zelf bepalen wat je gaat maken, en hoe je je tijd indeelt. Als het mooi weer is, ga je gewoon op het strand wandelen en nadenken over je boek.´


Boeken van Erna Sassen

Over het werk van Erna Sassen

Erna Sassen begon haar loopbaan als actrice. Ze speelde in diverse toneelstukken, had een solovoorstelling en speelde mee in de tv-serie Medisch Centrum-West. Later begon ze steeds meer te schrijven. Schrijven past eigenlijk beter bij haar dan toneelspelen, zegt ze: ´Ik vind het fijn om alleen te zijn en niet afgeleid te worden door blikken vanuit het publiek. Dan denk ik steeds: oh, god, vinden ze het wel leuk.´
In 2004 verscheen haar eerste kinderboek, De gemeenste opa van Europa, een voorleesboek over Maaike die een nogal excentrieke buurman als oppas-opa krijgt. In 2009 verscheen haar eerste jongerenroman, Dit is geen dagboek. Hoofdpersoon Boudewijn heeft een depressie. Ruim viereneenhalf jaar geleden is zijn moeder overleden. Hij heeft al die tijd gedaan alsof het hem allemaal koud liet. Maar dan komt in een keer al zijn verdriet, woede en angst eruit. Hij kan alleen nog maar slapen en huilen. Zijn vader stelt hem voor de keuze: je gaat elke dag muziek luisteren en schrijven over hoe je je voelt of je wordt opgenomen in een kliniek. Met tegenzin kiest Boudewijn voor het eerste. Uiteindelijk blijkt het schrijven een manier om de zelfmoord van zijn moeder te verwerken.
Haar tweede autobiografische jongerenroman, Kom niet dichterbij (2014) gaat ook over een jongere met psychische problemen. De toneelstudente Reva heeft zonder dat haar familie en vrienden het doorhebben, al jaren een eetstoornis. Bovendien zit ze verstrikt in een ingewikkelde relatie met een docent van haar opleiding. Het boek wordt beschreven vanuit haar oudere zus Marjolein, die probeert te reconstrueren wat er precies met haar zus aan de hand was al die jaren.
Een foute relatie met een leraar staat ook centraal in haar derde jongerenroman Er is geen vorm waarin ik pas (2017). Tessel heeft een jaar zeer intensief opgetrokken met P., een leraar Nederlands. Ze assisteerde hem bij het schooltoneel en toerde met hem rond naar try-outs van zijn eigen cabaretvoorstelling. Als hij haar niet meer wil zien en beschuldigt van stalking, stort Tessel in.


Verder lezen op Leesplein

- Interview op Leesplein 15+ (mei 2014)


Bibliografie selectie

Jongeren/volwassenen
2009 Dit is geen dagboek (Leopold)
2014 Kom niet dichterbij (Leopold)
2017 Er is geen vorm waarin ik pas (Leopold)

Kinderboeken
2004 De gemeenste opa van Europa (Leopold)
2005 Het geheim van het zeehondenjong (Leopold)
2006 De bende van de bosduivels (Leopold)
2007 Een heks verhuist niet! (Leopold)
2009 Snoep je wel genoeg? (Leopold)
2012 XXX Lara (Leopold)


Andere websites over Erna Sassen