Interviews

Interview: Blogger Bibliofem heeft een geheime missie

01-02-2018

Ze noemt zich Bibliofem en blogt over jongerenboeken. Bea Ros vroeg Femke van de Griendt (16) naar het hoe en waarom van haar blogs en natuurlijk naar haar favoriete boeken.Hoe kwam je op het idee om te gaan bloggen?
Het was zomaar een zondag in 2014 en ik zat me wat te vervelen. Ik las al langer boekenblogs van anderen en ik dacht: ik probeer het zelf ook eens. Inmiddels heb ik de nodige trouwe volgers en zo´n 1000 bezoekers per maand. Ik had niet verwacht dat ik het zo lang zou volhouden!

Wat vind je het leuke van bloggen?
Als lezer lees je boeken en soms praat je er nog eens over met iemand. Als blogger ontdekte ik dat er nog zoveel meer te doen is rondom lezen en daar wilde ik ook aan deelnemen. Mensen gingen mijn blogs delen en online kwam ik heel makkelijk in contact met andere lezers. Mensen op school die weten dat ik blog, komen ook naar me toe. Door mijn blog werd ik ook uitgenodigd voor de jury van de Dioraphte Literatour Prijs en voor de Hebban YA Club. Met die boekenvrienden ga ik ook regelmatig naar festivals en boekpresentaties. Dus opeens werd mijn boekenwereld veel breder. Bloggen is veel meer dan alleen zo nu en dan een stukje tikken.

Hoe heb je als blogger je stijl gevonden?
Schrijven doe ik al van jongs af aan. Ik schreef vroeger vaak verhaaltjes over een tweeling, Anne en Anna, omdat het me zelf zo leuk leek om deel van een tweeling te zijn. Zo´n kort verhaaltje, dat lijkt wel op een blog. Ik schrijf trouwens nog steeds verhalen. En ook stukjes voor jongerenkrant 7Days.

Waar let je op bij het bespreken van een boek?
Op de overtuigingskracht van de schrijver en hoe het verhaal bij me binnen komt. Ik kijk of de karakters me aanspreken en of het verhaal realistisch is. Op de tweede plaats let ik op de schrijfstijl, maar ik vind het wel moeilijk om daar de vinger op te leggen. Het minst belangrijk vind ik of het boek moeilijk of makkelijk is of dik of dun.

Waarom lees je graag?
Lezen is voor mij verbeelding, je bent helemaal vrij om een verhaal te interpreteren zoals ik wil. Het zijn maar letters op papier, maar je kunt die op zoveel verschillende manieren lezen. In boeken vind ik zowel herkenning als verbazing over dingen die je nog niet kent. Ik houd niet zo van fantasy, geef mij maar realistische boeken over alledaagse hoofdpersonen.

Veel jongeren lezen niet. Ben jij de uitzondering?
Nou, jongeren lezen best nog hoor, denk maar aan alle appjes en sociale media. Maar ze lezen niet meer zoveel fictie en daardoor is er steeds minder verbeelding. We gebruiken smileys om emoties uit te drukken. Volgens mij wordt daardoor de drempel om een boek te lezen steeds hoger. Ik hoor ook van veel jongeren dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Ze zien door de bomen het bos niet meer, zoveel boeken zijn er. Ik zou het echt een verarming vinden als het zo doorgaat.

Welke boeken liggen op je nachtkastje om snel te gaan lezen?
De eliminatie van Daniëlle Bakhuis en het nieuwste boek van Alex Boogers dat ik net heb gekocht: Onder een hemel van sproeten. Zijn vorige boek, Alleen met de goden, sprak me heel erg aan. Er liggen hier altijd wel stapeltjes boeken op me te wachten, meer dan ik aankan, hahaha. Ik leen tien boeken bij de bieb en breng er vijf ongelezen weer terug. Ik koop ook veel boeken, ik houd van een kast vol mooie boeken.

Heb je jezelf een reading challenge gesteld voor 2018?
Ja, via Hebban.nl. Ik kijk niet alleen naar wat ik wil en hoop, maar probeer ook realistisch te zijn. Ik neem me voor dit jaar zestig boeken te lezen. Maar ik denk echt niet de hele tijd ‘help, ik moet mijn challenge halen´. Dit jaar doe ik ook eindexamen, dus ik wil er geen druk op zetten.

Is dat ook de reden dat het de laatste weken iets stiller is op Bibliofem?
Ja, dat komt zeker door school. En ik ben ook een beetje zoekende. Ik heb tot nu toe altijd, zonder daar verder over na te denken, geblogd over YA-boeken. Maar ik lees nu veel breder en diverser, ook omdat ik voor mijn leeslijst literatuur moet lezen. Ik zit te dubben of ik daar ook over zal bloggen of niet. Ik ben nu even echt into the literature en ik weet niet of jongeren het leuk vinden daarover te lezen.

Wat is je favoriete boekenblog?
Eenlettermeergraag.nl. Die is van Anneke, een jonge docente Nederlands die alles leest wat los en vast zit. Ze schrijft leuk en ik doe er vaak ideeën op.

Heb je tips voor jongeren die ook willen gaan bloggen?
Kies een onderwerp dat je interesseert. Maar het belangrijkste is: doe het omdat jij het zelf echt wil en niet omdat iemand anders het ook doet of zo. Gaandeweg kom je erachter wat je wilt en kunt. Zelf ben ik bijvoorbeeld niet zo goed in grafische vormgeving, maar dat vind ik minder belangrijk.

Heb je eigenlijk een missie als blogger?
Indirect wel. Ik ben daar niet elke dag mee bezig hoor, maar ik weet zelf hoe leuk lezen is en ik vind het zonde als ik al die mensen om me heen zie die dat niet of nauwelijks doen. Dat is jammer, want er zijn zoveel voordelen aan lezen!

Kijk op Bibliofem om Femkes blogs te lezen