Interviews

Interview: Rian Visser over Raadgedicht

01-01-2017

Eind deze maand, tijdens de Poëzieweek, start er weer een nieuwe editie van Raadgedicht. Nicky de Boer sprak met Rian Visser die dit project bedacht en het samen met Stichting Poëziepaleis organiseert.Hoe ben je op het idee gekomen van Raadgedicht?
Dat gebeurde in het tweede jaar dat ik Schoolschrijver. Ik hing een gedicht op het prikbord, liet één woord weg en vroeg de leerlingen welk woord ontbrak. Het was een verrassing om te merken hoe de leerlingen en leraren erop reageerden. Ze discussieerden levendig met elkaar over de mogelijke antwoorden en vroegen mij of ik stiekem het goede antwoord alvast wilde geven.

Het blijkt ook breder aan te slaan. Waarom werkt het zo goed?

Omdat het heel leuk is! Anders dan bij een taalopdracht die je alleen goed of fout kunt beantwoorden, is hier eigenlijk geen enkel antwoord fout. Bij het bedenken van het ontbrekende woord gebruik je je eigen creativiteit en probeer je te denken als de dichter. Doordat je zo intensief met een gedicht bezig bent, heeft het meer impact en onthoud je ze langer dan wanneer je vlug door een gedichtenbundel bladert.

Hoe krijg je dichters zo ver dat ze speciaal voor Raadgedicht een gedicht schrijven?
De voorwaarde voor een raadgedicht is dat het nog niet eerder is gepubliceerd, want we willen niet dat de antwoorden al online of in de bibliotheek te vinden zijn. Sommige dichters schrijven voor ons een heel nieuw gedicht, maar veel dichters hebben vaak al een aantal gedichten klaarliggen die nog niet zijn gepubliceerd en die we mogen gebruiken.

En wanneer is zo´n gedicht goed genoeg voor Raadgedicht?
Alle gedichten zijn geschreven door bekende dichters. We vragen hun om een toegankelijk en begrijpelijk gedicht. Daarnaast moet het gedicht niet te kort zijn, omdat je dan te weinig context hebt om het ontbrekende woord te kunnen raden. Een te lang gedicht is lastig voor scholen, omdat dit niet goed op een digibord past. Er is geen thema: het is juist leuk dat de gedichten zo divers zijn.

Hoe kiezen jullie het woord dat je weglaat?
Je moet op de lege plek meer woorden kunnen invullen, zodat deelnemers zelf gaan meedenken met de dichter. We testen de woorden eerst met vrienden en familie. Als die er niet uitkomen, weten we dat het te moeilijk of juist te makkelijk is. En soms doet de dichter ook een voorstel voor het woord dat wij weg kunnen laten.

Zijn er wel eens inzendingen geweest die het gedicht mooier maakten dan het origineel?
Ja, tussen alle reacties zit er regelmatig een die ons verrast. We koppelen ook alle antwoorden terug aan de dichters, die vinden dat ook erg leuk om te zien. Soms zit er een onverwachte reactie tussen die bijvoorbeeld erg grappig is. Het zijn vaak heel originele oplossingen die goed in het gedicht passen.

Heb je tips voor jongeren die gedichten willen lezen, maar niet goed weten waar te beginnen?
Ze zouden een raadgedicht kunnen lezen en daar met vrienden over kunnen praten. Samen gedichten lezen is leuker, omdat je elkaar kunt helpen het gedicht te begrijpen. Ik begrijp een gedicht ook niet altijd meteen. Dan vraag ik mijn man om het ook te lezen. We praten er dan over en daardoor ga je het samen beter begrijpen.

Doe vanaf 23 januari 2017 ook mee met Raadgedicht of kijk of je de juiste oplossing weet van eerdere edities.

Hier kun je meer lezen over Rian Visser