John Green

John Green is een van de bekendste YA-schrijvers. Zijn hoofdpersonen zijn allemaal slim, humoristisch en denken veel na over zichzelf en het leven.
 

Geboren:24 augustus 1977 te Indianapolis (Indiana, Verenigde Staten)
Opleiding: Hij studeerde Engels en godsdienstwetenschappen.
Werk:Schrijver. Behalve jongerenromans schrijft hij voor diverse radioprogramma´s en recenseert hij voor onder meer Booklist en The New York Times Book Review.
Thuis:Hij woont samen met zijn vrouw Sarah en zoontje Henry in Indianapolis.
Eerste boek: In Nederland: Het Grote Misschien (2005)
Bijzonderheden: Sinds 2007 vormen John en zijn broer Hank op YouTube de vlogbrothers. Ze hebben inmiddels heel veel fans die zich de Nerdfighters noemen. De blogs kun je bekijken via Johns website.
Ooit gezegd: ´Amsterdam is de beste stad van de wereld.´


Boeken van John Green

Over het werk van John Green

John Green zat op kostschool in Alabama, eentje die erg leek op Culver Creek uit zijn eerste jongerenroman Het Grote Misschien (2005). Hij studeerde Engels en godsdienstwetenschappen en was lange tijd vastbesloten priester te worden in de Anglicaanse kerk, maar zag daar later toch van af.
Hij begon met het schrijven van boekrecensies, later ging hij zelf ook boeken schrijven. Dat bleek succesvol en inmiddels worden zijn boeken in ruim tien landen vertaald. Hij schrijft bij voorkeur over opgroeiende jongeren: ´Op die leeftijd beginnen mensen zich voor het eerst bezig te houden met de grote levensvragen: Wie ben ik? Bestaat God? Wat is de zin van het leven? Allemaal vragen die schreeuwen om een antwoord en die eigenlijk niet te beantwoorden zijn. En daar moet je mee zien te leven.´
Miles in Het Grote Misschien is gefascineerd door laatste woorden van beroemde mensen. Hij vraagt zich af wat die woorden vlak voor de dood vertellen over het leven. Maar als in zijn naaste omgeving iemand sterft, blijken die woorden hem weinig houvast te bieden.
Quentin in Paper towns vraagt zich af of je andere mensen wel ooit echt kunt leren kennen en begrijpen. Zo blijkt zijn vroegere speelkameraadje en buurmeisje Margot Spiegelman totaal anders te zijn dan hij altijd heeft gedacht.
Personages zijn voor John Green belangrijker dan de plot: ´Elk nieuw verhaal begint met het ontmoeten en leren kennen van mijn hoofdpersoon.´ Zijn hoofdpersonen lijken overigens op elkaar: ze zijn allemaal slim, humoristisch en denken veel na over zichzelf en het leven. Bovendien zijn ze nogal onhandig in de liefde. Je zou ze nerds kunnen noemen. Maar ´nerd´ is voor John Green geen scheldwoord, eerder een geuzennaam. Fans van hem noemen zich dan ook de Nerdfighters.
Zijn boek Een weeffout in onze sterren (2012) is alom geloofd en bekroond. Dit verhaal over twee jongeren met kanker die verliefd op elkaar worden stond wekenlang in de toptien van de New York Times. In ons land kreeg de roman zowel de vakjury- als de publieksprijs van de Dioraphte Jongeren Literatuur Prijs.
In 2017 verscheen Schildpadden tot in het oneindige. Hoofdpersoon Aza kampt, net zoals de schrijver zelf, met een obsessief-compulsieve stoornis. Ze weet alles van bacteriën en is doodsbang besmet te raken met de dodelijke C. Diff. Ze weet wel dat het onzin is, maar kan zich niet onttrekken aan een dwingend stemmetje in haar hoofd dat steeds zegt ‘weet je het wel zeker?´ en ‘zou je dat niet even checken?´ Met dit boek geeft Green een persoonlijke draai aan het hoofdthema in YA-boeken (ontdekken wie je bent): Aza worstelt ermee dat als zelfs je gedachten niet meer van jezelf zijn, wat zegt dat dan over je ‘ik´? Wat maakt me eigenlijk tot wie ik ben? Ben ik wel echt?


Verder lezen op Leesplein

- Interview op Leesplein 15+ (apr 2012)
- Interview op Leesplein 15+ (dec 2010)
- Interview op Leesplein 12+ (dec 2010)


Bibliografie selectie

2005 Het Grote Misschien (Lemniscaat)
2007 Negentien keer Katherine (Lemniscaat)
2009 Paper towns (Lemniscaat)
2010 Will Grayson, Will Grayson (samen met David Levithan) (Lemniscaat)
2012 Een weeffout in onze sterren (Lemniscaat)
2017 Schildpadden tot in het oneindige (Gottmer)


Bekroningen

2013 Dioraphte Jongeren Literatuur Prijs voor Een weeffout in onze sterren


Andere websites over John Green