Lisa Williamson

De Britse Lisa Williamson schrijft jongerenromans. Ze debuteerde in 2015 met een boek over transgenders: Wie is er nou normaal?
 

Geboren:1980 te Nottingham (UK)
Opleiding: Ze volgde een theateropleiding (Performing Arts) aan Middlesex University in Londen.
Werk:Ze is acteur en schrijfster.
Thuis:Ze woont in de Londense wijk Walthamstow.
Eerste boek: Wie is nou normaal? (2016)
Ooit gezegd: ´I think I like to write for young adults because I still feel like I am one.´


Boeken van Lisa Williamson

Over het werk van Lisa Williamson

Als kind hield Lisa Williamson al van lezen én schrijven. Ze bedacht verhalen, meestal variaties op die van Roald Dahl en Enid Blyton. Maar uiteindelijk koos ze ervoor om acteur te worden. Na de middelbare school verhuisde ze naar Londen om daar een dramaopleiding (Performing Arts) te gaan doen. Als theaternaam koos ze Lisa Cassidy - ´Lisa Williamson was already taken by Dawn from Hollyoaks...´ - en deed divers acteerwerk, van de heks in Macbeth: The Musical tot en met tv-reclames.
Rond haar dertigste begon ze ook weer met schrijven. ´Ik hunkerde naar een andere creatieve uitlaatklep en vond die in het schrijven. Ik vond het heerlijk om controle te hebben over het verhaal, nadat ik jaren bezig was geweest met het spreken van andermans zinnen en het spelen van andermans verhalen´, vertelt ze in een interview met Leesplein.
Ze begon aan een boek over een werkloze acteur, min of meer uit haar eigen leven gegrepen. ´Hoewel niemand dat wilde publiceren, was ik opgetogen dat het me lukte om een verhaal met een begin, midden en einde te schrijven´, schrijft ze op haar website. Door haar werk bij de Gender Identity Development Service (GIDS), tussen 2010 en 2012, kreeg ze inspiratie voor haar debuutroman The Art of Being Normal (Nederlandse vertaling: Wie is nou normaal?). Bij GIDS komen jongeren die worstelen met hun genderidentiteit voor gesprekstherapie. Williamson schreef haar verhaal vanuit het perspectief van twee van zulke jongeren: David, een meisje in een jongenslichaam, en Leo, geboren met een meisjeslichaam, maar bezig ook lichaamlijk een jongen te worden. Ze raken bevriend zonder elkaars geheim te kennen.
Het boek werd in Engeland bekroond met de Waterstones Children´s Book Prize 2016. Ondanks de pittige thematiek is het vooral ook een herkenbaar en humoristisch boek over vriendschap. De schrijfster hierover in het Leesplein-interview: ´Een mens wordt niet uitsluitend gedefinieerd door de vragen over zijn genderidentiteit. Ik wilde ronde karakters, met vrienden, hobby´s, passies en dromen.´
Die combinatie van serieuze thematiek en humor kenmerkt ook haar tweede boek, All about Mia (2017). Dit gaat over de 16-jarige Mia die zich thuis, ingeklemd tussen twee superzussen, steevast het zwarte schaap voelt.


Verder lezen op Leesplein

Lisa Williamson doet liever niet normaal, interview op Leesplein 15+ (feb 2017)


Bibliografie selectie

2016 Wie is nou normaal? (Lemniscaat)
2017 All about Mia (David Fickling Books)


Andere websites over Lisa Williamson