Lydia Rood

Lydia Rood heeft veel geschreven. Behalve boeken voor kinderen van alle leeftijden schreef ze ook thrillers (met haar broer Niels), romans voor volwassenen, historische verhalen, toneelstukken en informatieve boeken. Rode draad in haar werk zijn krachtige hoofdpersonen die hun eigen weg gaan, dwars tegen anderen in.
 

Geboren:23 mei 1957 te Velp
Opleiding: Ze studeerde Spaans aan de Universiteit van Amsterdam en journalistiek in Utrecht.
Werk:Ze was redacteur en eindredacteur bij de Volkskrant; in 1991 koos ze ervoor om schrijver te worden, maar ze bleef af en toe voor verschillende kranten en tijdschriften schrijven. Lydia is ook Schoolschrijver.
Thuis:Ze woont en werkt in Marken en is getrouwd met Mohamed Sahli, die opgroeide in Marokko. Samen schreven ze twee boeken die in Marokko spelen.
Eerste boek: Een geheim pad naar gisteren (1982)
Bijzonderheden: Rood schreef vijf boeken over Roosmarijn, een ondernemende kleuter; haar dochter heet ook Roosmarijn.


Boeken van Lydia Rood

Over het werk van Lydia Rood

Lydia Rood schrijft al zolang ze zich kan herinneren. Haar eerste gedicht schreef ze toen ze 5 jaar was. Later werd ze journalist bij de Volkskrant, maar inmiddels is ze fulltime schrijver.
Haar eerste kinderboeken waren spannende verhalen met detective-achtige elementen. Na een poosje begon ze meer aandacht te besteden aan haar personages. Belangrijke onderwerpen in haar boeken zijn vriendschap en vrijheid. Haar hoofdpersonen gaan vaak hun eigen weg, dwars tegen alle anderen in.

De meeste van haar boeken spelen in het heden en in Nederland, maar Lydia Rood reist ook graag naar verschillende landen en door verschillende tijden. Dit zie je ook terug in een aantal boeken, zoals in Dans om het zwarte goud (2006) waarin drie jongeren op zoek gaan naar de geschiedenis van hun voorouders en zo ontdekken dat deze te maken hadden met slavernij. In Kathelijne van Kenau (2013) belicht ze de beroemde Kenau Hasselaer vanuit het perspectief van Kenau´s dochter Kathelijne. Daarmee voegt ze aan het historische verhaal over de Tachtigjarige oorlog een herkenbare moeder-dochterrelatie toe.
De schrijfster is begaan met het lot van kinderen die het moeilijk hebben. Dat blijkt onder meer uit De ogen van de condor, een verhaal dat ze schreef in opdracht van Stichting Vluchtelingen. Haar maatschappelijke betrokkenheid blijkt ook uit haar bijdrage aan de serie Slash, waarin schrijvers levensverhalen van jongeren optekenen. Rood schreef Miss Dakloos (2010), het verhaal van Ama die haar stiefvader ontvlucht die haar seksueel misbruikt en zo op straat belandt.
Lydia Rood schreef in 2007 het Kinderboekenweekgeschenk: Kaloeha Dzong. In 2009 deed ze mee aan het project ´Vergeten oorlog´. Haar boek in deze serie, Opgejaagd, gaat over de lotgevallen van een Sinti-familie in de Tweede Wereldoorlog.

Ze schrijft ook romans voor volwassenen. Zo verscheen in 2017 De dochter van de zeemeermin, een historische roman over een vrouw die rond 1400 bij Edam uit zee gevist werd en een bezienswaardigheid werd.


Verder lezen op Leesplein

Lydia Rood snuift geschiedenis op straat op, interview op Leesplein 12+ (okt 2017)
Lydia Rood snuift geschiedenis op straat op, interview op Leesplein 15+ (okt 2017)
Caroline schrijft Lydia, briefwisseling met Caroline Wisse-Weldam op Ouders en professionals (mei 2017)
Columns op Leesplein Ouders en Professionals (maandelijks, 2016)
Lievelingswoord op Leesplein 6-12 jaar: avontuur (jul 2015)
Lievelingswoord op Leesplein 12+: avontuur (jul 2015)
Interview op Leesplein 6-12 jaar (nov 2014)
Vriend en vijand, Maand van de Geschiedenis op Leesplein 12+ (okt 2014)
Estafette rond de tafel op Leesplein 6-12 (okt 2011)
Estafette rond de tafel op Leesplein 12+ (okt 2011)
Zomergroet op Leesplein 12+ (aug 2011)
In de vakantiekoffer van... op Leesplein 12+ (aug 2010)
Interview + filmpje op Leesplein 6-12 jaar (dec 2009)
Interview + filmpje op Leesplein 12+ (dec 2009)
Lydia eet slakken, schapen en aap, interview op Leesplein 6-12 jaar (okt 2009)


Bibliografie selectie

Kinderboeken
2013 De jongen die in de muur verdween (Leopold)
2014 Ali´s oorlog (Leopold)
2014 Drakeneiland in opstand (Leopold)
2015 Kenau komt je halen! (Rubinstein)
2016 Xinia´s wraak (Leopold)
2016 Juf Waz Noenka op de vlucht (Leopold)
Jongeren/volwassenen
2006 Dans om het zwarte goud (Leopold)
2010 Miss Dakloos (Querido)
2012 Dans! Dans! (Leopold)
2013 Kathelijne van Kenau (Gottmer)
2013 De ridders van Rosande (Leopold)
2015 Survival (Leopold)
2017 De dochter van de zeemeermin (Ambo Anthos)
2017 Niemands meisje (Leopold)


Bekroningen

1990 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Maanzaad
1994 Zilveren Griffel voor Een mond vol dons
2001 Eervolle vermelding Zoenenjury + Jenny Smelik-IBBYprijs voor Anansi´s web
2006 Eervolle Vermelding Zoenjury voor Sprong in de leegte


Andere websites over Lydia Rood