Leesplein 15+

Mal Peet

De Britse auteur Mal Peet schreef vooral jongerenromans. Hij ontving voor zijn werk een aantal prestigieuze prijzen. In Nederland is tot nu toe alleen Tamar verschenen. Voor deze oorlogsroman kreeg hij de Carnegie Medal, de hoogste literaire onderscheiding in Engeland.
 

Geboren:5 oktober 1947 te Norfolk (Engeland)
Gestorven:02 maart 2015
Opleiding: Hij studeerde Engels en American Studies aan de universiteit van Warwick.
Werk:Hij gaf korte tijd les, had daarna verschillende baantjes, en besloot in 1990 schrijver te worden. Hij maakte educatieve uitgaven voor kinderen, schreef columns en maakte cartoons voor kranten en tijdschriften.
Thuis:Hij woonde met zijn vrouw in Exmouth (Devon), ze hebben drie kinderen.
Eerste boek: In Nederland: Tamar (2010)
Bijzonderheden: Samen met zijn vrouw Elspeth Graham schreef en illustreerde hij vele educatieve boekjes voor jonge kinderen.
Ooit gezegd: ´I find writing quite hard, and I’m very self-critical and often think I’m useless.´


Boeken van Mal Peet

Over het werk van Mal Peet

Mal Peet werkte onder meer voor een uitgeverij van educatieve boeken. Zijn schrijversdebuut was in 2003 met Keeper, een roman over voetbal waarvoor hij de Branford Boase Award kreeg, een prijs voor veelbelovende debutanten. Het in het Nederlands vertaalde Tamar was zijn tweede roman, die in 2005 is bekroond met de Carnegie Medal.
In interviews gaf hij steeds aan zijn ´suffe´ geboorteplaats Norfolk overleefd te hebben dankzij voetbal, fietsen en boeken. Over voetbal ging niet alleen zijn eerste boek, ook later schreef hij over deze door hem geliefde sport. Terugkerend personage daarin is de Zuid-Afrikaanse sportjournalist Paul Faustino.
Tamar gaat over twee Engelsen, die in de Tweede Wereldoorlog voor Special Operations Executive (SOE) in Nederland werkten. Het verhaal start vlak voor de geboorte van de kleindochter van William Hyde, die aan zijn zoon Jan vraagt de baby Tamar te noemen. Daarna gaat het verhaal terug naar 1944: twee Nederlanders, onder wie William, worden opgeleid voor een speciale missie. Ze krijgen de schuilnamen Tamar en Dart. In Nederland ondersteunen zij het verzet. Het verhaal springt nog een aantal keren in tijd: onder meer naar 1995, als de opa van Tamar zelfmoord heeft gepleegd en het inmiddels 15-jarige meisje vertelt over het feit dat haar vader spoorloos is verdwenen
Het goed gecomponeerde verhaal geeft de beschrijving van een liefdesgeschiedenis in een wereld voor haat en verraad, liefde en jaloezie, die een universeel karakter krijgt.


Bibliografie selectie

2010 Tamar (Van Goor)


Bekroningen

2011 Gouden Lijst voor het best vertaalde boek voor Tamar


Andere websites over Mal Peet