Foto: Alicia Bessette
Matthew Quick

Matthew Quick brak met zijn debuut The Silver Linings Playbook meteen door. In zowel zijn werk voor volwassenen als zijn YA-romans vormen worsteling met het leven en hoop de centrale thema´s.
 

Geboren:23 oktober 1973 te Philadelphia (VS)
Opleiding: Hij studeerde Engelse literatuur en behaalde lesbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs.
Werk:Hij gaf jaren literatuur- en filmlessen op een middelbare school, maar is sinds 2004 fulltime schrijver.
Thuis:Hij woont met zijn vrouw in North Carolina.
Eerste boek: The Silver Linings Playbook (2008)


Boeken van Matthew Quick

Over het werk van Matthew Quick

Matthew Quick begon als middelbare scholier al met schrijven. ´Het was voor mij een manier om om te kunnen gaan met angst en depressie. Dat hielp, en helpt nog steeds.´ Hij studeerde na de middelbare school Engelse literatuur en behaalde zijn onderwijsbevoegdheid. Hij gaf lange tijd les in literatuur en film aan een high school in New Jersey. Hij coachte daar ook basketbal- en voetbalteam. In 2004 besloot hij zich geheel te wijden aan het schrijven.
Zijn debuut, The Silver Linings Playbook (2008), werd meteen een groot succes; dat werd nog vergroot na de gelijknamige verfilming uit 2012 die goed was voor maar liefst acht Oscarnominaties. Het verhaal gaat over een man met een bipolaire stoornis die te lijden heeft onder grote stemmingswisselingen. Ondanks dat blijft hij geloven in het goede en in het leven.
Die worsteling met het leven en hoop vormen centrale thema´s in het werk van Matthew Quick, zowel in zijn werk voor volwassenen als zijn YA-romans. Gefeliciteerd, Leonard Peacock (2013, Ned. 2016) gaat bijvoorbeeld over een jongen die vast voornemens is zelfmoord te plegen. In Boy21 (2012, Ned. 2016) gaan beide hoofdpersonages, Finley en Russ, gebukt onder zware traumatische ervaringen. Elk kiest een eigen manier om te overleven: Finley doet er het zwijgen toe en Russ doet alsof hij een buitenaards wezen is. Net als in zijn debuut speelt sport in Boy21 een belangrijke rol; het houdt zijn hoofdpersonen op de been.
Zijn werk is in meer dan dertig talen vertaald. Hij ontving diverse onderscheidingen, zoals de PEN/Hemingway Award Honorable Mention. Voor al zijn boeken liggen plannen voor boekverfilmingen. De Hollywood Reporter noemde hem dan ook een van Hollywoods 25 meest belangrijke schrijvers.


Verder lezen op Leesplein

- Matthew Quick hoort stemmen in zijn hoofd, interview op Leesplein 15+ (nov 2016)


Bibliografie selectie

2008 The Silver Linings Playbook (Ned. vertaling: Maak me gek! Xander, 2013)
2010 Sorta Like a Rock Star
2012 Boy21 (Ned. vertaling: Boy21, Lemniscaat, 2016)
2013 Forgive me, Leonard Peacock (Ned. vertaling: Gefeliciteerd, Leonard Peacock, Lemniscaat, 2016)
2014 The Good Luck of Right Now (Ned. vertaling: Het geluk, hier en nu, Xander, 2014)
2015 Love May Fail (Ned. vertaling: Liefde kan mislukken, Lemniscaat, 2015)
2016 Every Exquisite Thing
2017 The Reason You´re Alive


Andere websites over Matthew Quick