Leesplein 15+

Meg Rosoff

Meg Rosoff was met haar eerste boek, Hoe ik nu leef, meteen zeer succesvol. Het debuut kreeg veel prijzen. Daarna volgden meer bijzondere jongerenromans. In 2016 kreeg ze de Astrid Lindgren Memorial Award, een belangrijke internationale oeuvreprijs.
 

Geboren:16 oktober 1956 te Boston (Massachusetts, Verenigde Staten)
Opleiding: Ze studeerde Engels aan de Harvard Universiteit, maar besloot na drie jaar het roer om te gooien. Ze vertrok naar Londen, om daar aan de kunstacademie beeldhouwen te gaan studeren. Na een jaar keerde ze terug naar de VS en maakte haar studie af.een aantal jaren als publiciteitsmedewerkster.
Werk:Werkte jarenlang als copywriter in de reclamewereld.
Thuis:Ze is getrouwd en heeft een dochter.
Eerste boek: In Nederland: Hoe ik nu leef (2005)
Bijzonderheden: Ze ging met ‘vakantie’ voor drie maanden naar Londen, en besloot in Engeland te blijven, waar ze trouwde met een kunstschilder.


Boeken van Meg Rosoff

Over het werk van Meg Rosoff

Meg Rosoff debuteerde in 2004 met How I Live Now. Het boek verscheen in Nederland onder de titel Hoe ik nu leef en kwam uit in een editie voor volwassenen en – met een ander omslag - voor jongeren. Daisy, een dwarse, wat verveelde Amerikaanse puber wordt door haar vader naar familie van haar overleden moeder in Engeland gestuurd. Daisy is al snel onder de indruk van de vrijgevochten sfeer in het gezin van haar tante, maar als deze voor haar werk naar Noorwegen is, breekt plotseling de Derde Wereldoorlog uit. Hoewel nauwelijks wordt ingegaan op de achtergronden van de oorlog, is die als ontwrichtend element steeds nadrukkelijk aanwezig. Daarmee krijgt het verhaal een universeel karakter. Het boek is in 2013 verfilmd; Rosoff schreef zelf het scenario.
Rosoff was meteen succesvol met haar debuut. Het boek werd onder meer genomineerd voor de Whitbread Award 2004 en het won de Guardian Children´s Fiction Prize en in 2005 de Branford Boase Award, een Britse prijs voor debutanten. Rosoff begon met schrijven na de dood van haar jongste zus, die aan borstkanker overleed. Ze besefte dat het leven kort was. Kort na het verschijnen van haar eerste boek werd ook bij haar deze ziekte geconstateerd. Mede daardoor was het voor haar moeilijk aan een nieuw boek te beginnen. Bovendien drukte het succes van het eerste boek zwaar op haar. Uiteindelijk verscheen in 2006 Het toevallige leven van Justin Case. Daarin verandert het leven van David Case ingrijpend nadat hij het leven van zijn broer heeft gered. Plotseling heeft elke gebeurtenis betekenis. Dit boek won de prestigieuze Carnegie Medal 2007.
Rosoff schrijft psychologische jongerenromans. Een beetje een buitenbeentje is In het begin was er... Bob (2011). Dit is een hilarisch verhaal waarin de hoofdpersoon niemand minder dan God is, maar dan wel een God in het lichaam en de geest van een verwende en wispelturige puber.
In 2016 verscheen haar eerste roman voor volwassenen, Jonathan gaat los. In dit jaar ontving de schrijfster ook de Astrid Lindgren Memorial Award, een belangrijke internationale oeuvreprijs.


Bibliografie selectie

2005 Hoe ik nu leef (Pimento)
2006 Het toevallige leven van Justin Case (Pimento)
2008 Wat ik was (Moon)
2009 Niemands Bruid (Moon)
2011 In het begin was er... Bob (Moon)
2016 Mij niet gezien (Luitingh-Sijthoff)
2016 Jonathan gaat los (Luitingh-Sijthoff)


Bekroningen

2016 Astrid Lindgren Memorial Award (gehele werk)


Andere websites over Meg Rosoff