Foto: Peter Boer
Peter Zantingh

Peter Zantingh debuteerde in 2011 met Een uur en achttien minuten. Zijn romans gaan over jonge mensen die door ingrijpende gebeurtenissen uit het lood slaan en zich opnieuw tot het leven moeten zien te verhouden.
 

Geboren:9 maart 1983 te Heerhugowaard
Opleiding: Hij studeerde Small Business & Retail Management in Alkmaar en Digitale Communicatie in Utrecht.
Werk:Hij is webredacteur van de nieuwswebsite nrc.nl
Thuis:Hij woont met zijn vriendin in Utrecht.
Eerste boek: Een uur en achttien minuten (2011)
Bijzonderheden: Als afstudeerproject van zijn tweede studie richtte hij met twee anderen Lowlove op, een website over het muziekfestival Lowlands.


Boeken van Peter Zantingh

Over het werk van Peter Zantingh

Een boek schrijven was iets dat Peter Zantingh al lang wilde. ‘Ik riep wel: ik ga nog eens een boek schrijven. Maar dat deed ik niet. Ik was ook bang voor overschatting: kon ik dat eigenlijk wel?´
Als afstudeerproject voor zijn studie Digitale communicatie richtte hij met twee anderen Lowlove op, een website over het muziekfestival Lowlands. Ook begon hij een 2009 een weblog, waarin hij veel over muziek schreef. Na zijn afstuderen werd hij webredacteur bij NRC. Ondertussen las hij veel boeken over schrijven en deed hij mee aan schrijfwedstrijden. Toen hij zes bladzijden van wat later zijn eerste boek zou worden, opstuurde naar het literaire agentschap Sebes en Van Gelderen, boden zij hem aan hem te begeleiden bij het schrijven van zijn boek.
In 2011 debuteerde hij met Een uur en achttien minuten. Dit gaat over een een vriendengroep in West-Friesland van wie eentje volkomen onverwacht zelfmoord pleegt. In de week tussen zijn dood en de begrafenis proberen de overgebleven vrienden antwoorden te vinden op de vraag waarom hun vriend een einde aan zijn leven maakte en wat dat betekent voor hun eigen levens. Het boek werd gemonieerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs.
Zijn tweede roman, De eerste maandag van de maand (2014), gaat over een vader-zoon-relatie. De 30-jarige Boris gaat weer bij zijn vader wonen, nadat zijn vriendin Sara het uitgemaakt heeft. Zonder Sara geeft Boris steeds meer toe aan zijn dwangneurose. Als hij met zijn vader een week in Praag is, ontdekt hij dat zijn vader gebukt gaat onder dezelfde aandoening. Het verhaal wordt beurtelings vanuit Boris en vader Nico verteld en daardoor krijg je zicht op ieders observaties en interpretaties van elkaars gedrag.
Naast zijn werk voor de krant en zijn boeken schrijft Peter Zantingh regelmatig over muziek en sport, onder meer op zijn eigen blog, Lowlove en op wielerblog Het is koers. Hij schreef de tekst voor De dag dat Berry van Aerle Europees Kampioen werd, een webproductie over de EK-finale van 1988 die genomineerd werd voor de Hard Gras Prijs. In zijn tweede roman verwerkt hij zijn muzikale voorliefde voor de Beatles: Nico is Beatlesfan en heeft thuis een Beatles-museum ingericht.


Verder lezen op Leesplein

- Interview op Leesplein 15+ (sep 2014)


Bibliografie selectie

2011 Een uur en achttien minuten (De Arbeiderspers)
2014 De eerste maandag van de maand (De Arbeiderspers)


Andere websites over Peter Zantingh