Foto: Cleo Campert
Remco Campert

Remco Campert is een van de belangrijkste naoorlogse schrijvers in Nederland. Hij debuteerde in 1951 als dichter en in 1961 als romanschrijver. Zijn werk is veelvuldig bekroond.
 

Geboren:28 juli 1929 te Den Haag
Opleiding: Hij heeft zijn middelbare school voortijdig verlaten om zich helemaal op het schrijven te storten.
Werk:Schrijver van romans, gedichten en columns. Vertaler. Van 1969 tot 1979 was hij redacteur bij uitgeverij De Bezige Bij.
Thuis:Hij woonde enige jaren afwisselend in Parijs, Blaricum, Amsterdam en Antwerpen. Sinds 1966 woont hij in Amsterdam.
Eerste boek: Het leven is vurrukkulluk
Ooit gezegd: ‘Ik denk dat voor mij inderdaad geldt dat ik altijd zeventien zal blijven, een beetje een weifelende, gretige puber.´


Boeken van Remco Campert

Over het werk van Remco Campert

Remco Wouter Campert is de zoon van de (verzets)dichter Jan Campert en actrice Joekie Broedelet. Zijn ouders scheiden wanneer hij drie jaar oud is. Zijn vader overlijdt in 1943 en na de Tweede Wereldoorlog woont hij bij zijn moeder in Amsterdam.
Campert wilde van jongsaf aan maar een ding: schrijver worden. Zijn eerste publicaties verschenen in de schoolkrant van het Amsterdams Lyceum. Deze school heeft hij vroegtijdig verlaten om zich volledig op het schrijven te kunnen storten.
In 1950 start hij samen met schoolgenoot en dichter Rudy Kousbroek het tijdschrift Braak. Later komen ook de dichters Lucebert en Bert Schierbeek in de redactie.
In 1951 debuteert hij als dichter met de bundel Vogels vliegen toch. In dat jaar verschijnt ook de beroemde en destijds invloedrijke bloemlezing Atonaal.Het is een bundel waarin jonge dichters als Campert, Gerrit Kouwenaar, Simon Vinkenoog, en Hugo Claus laten zien dat ze het voortaan anders doen. Ze worden bekend als de Vijftigers.
Campert maakte ook deel uit van de ´Pleiners´, een groep jongeren die regelmatig te vinden was in de kroegen aan het Leidseplein in Amsterdam en die zich luidruchtig verzetten tegen burgerlijkheid.
In 1961 verschijnt Camperts eerste roman Het leven is vurrukkulluk. Het boek beschrijft een dag uit het leven van drie jonge Amsterdammers, Boelie, Mees en Panda. Campert beschrijft de gebeurtenissen op een fragmentarische manier, telkens vanuit een ander perspectief.
Critici prijzen het boek om de lichte en ironische verteltrant en humor. Diezelfde stijl kenmerkt ook zijn volgende romans, zoals Liefdes schijnbewegingen (1963) en Tjeempie! of Liesje in Luiletterland (1968).
Het leven is vurrukkulluk staat centraal in Nederland Leest 2011.
Van 1984 tot 2006 schrijft hij in de Volkskrant samen met Jan Mulder een dagelijkse column onder de naam CaMu. Vanaf 1989 gaan zij, soms samen met Bart Chabot, op tournee om in het theater voor te lezen uit eigen werk.
In 2004 verschijnt Een liefde in Parijs, zijn eerste roman in meer dan tien jaar. Een nieuwe dichtbundel Nieuwe herinneringen verschijnt in 2007. Camperts meest recente publicatie is de bundel columns Mijn eenmanszaak (2010).
Remco Campert geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse dichters. In 1953 ontvangt hij de Reina Prinsen Geerligsprijs voor zijn bundel Berchtesgaden. Drie jaar later ontvangt hij voor Man en muis de naar zijn vader genoemde Jan Campertprijs. De ultieme bekroning volgt in 1976, met de P.C. Hooftprijs voor zijn poëtisch oeuvre.
Campert is ook als presentator en optredend dichter actief bij het jaarlijkse Poetry International in Rotterdam.
In 2011 krijgt hij de Gouden Ganzenveer toegekend voor zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.


Bibliografie selectie

1951 Vogels vliegen toch (gedichten) (De Bezige Bij)
1953 Berchtesgaden (gedichten) (De Bezige Bij)
1955 Alle dagen feest (gedichten) (De Bezige Bij)
1961 Het leven is vurrukkulluk (De Bezige Bij)
1963 Liefdes schijnbewegingen (De Bezige Bij)
1965 Het gangstermeisje (De Bezige Bij)
1969 Tjeempie! of Liesje in Luiletterland (De Bezige Bij)
1972 James Dean en het verdriet (De Bezige Bij)
1985 Somberman´s actie (Boekenweekgeschenk)
1987 Eetlezen (De Bezige Bij)
1995 Dichter (De Bezige Bij)
2004 Een liefde in Parijs (De Bezige Bij)
2006 Het satijnen hart (De Bezige Bij)
2007 Nieuwe herinneringen (gedichten) (De Bezige Bij)
2010 Mijn eenmanszaak (columns) (De Bezige Bij)


Bekroningen

1953 Reina Prinsen Geerligsprijs voor Berchtesgaden
1956 Jan Campertprijs voor Met man en muis
1974 P.C. Hooftprijs
2011 Gouden Ganzenveer


Andere websites over Remco Campert