Leestips

Leestip: 23 minuten om moord te voorkomen

15 februari 2017

Zoe kan de tijd 23 minuten terugdraaien. Een gave die ze inzet als ze getuige is van een bloederige bankoverval. Lees het in de spannende jongerenroman 23 minuten van Vivian Vande Velde.

Citaat
Ik hoef mijn leven niet in gevaar te brengen, houdt Zoe zichzelf voor. Ik hoef niet opnieuw de bank binnen te gaan. Ik kan dit ook van een afstand voorkomen.
Ze slaat haar armen stevig om haar lichaam en doet haar wens door dat ene woordje uit te spreken: ´Terugdraaien.´

Het verhaal
Zoe ging de bank in om te schuilen voor de regen, ontmoet een alleraardigste man, Daniel, die even later vlak voor haar ogen doodgeschoten wordt door een bankovervaller. Best handig als je dan de gave hebt om de tijd 23 minuten terug te draaien. Probleem is wel dat zij de enige is die zich herinnert wat er eerder gebeurde. Keer op keer doet Zoe een poging om de moord af te wenden, maar de afloop is elke keer bloediger. Wat moet ze doen om Daniel te redden? 

Vooral lezen want:
Je leest telkens opnieuw over dezelfde gebeurtenissen, maar 23 minuten (Luitingh-Sijthoff) wordt er alleen maar spannender op. Zoe heeft maximaal tien kansen om de gebeurtenissen in goede banen te leiden. In elke tijdlus kom je meer te weten over Zoe en haar verleden. En je hoopt dat ze in elk geval een betere toekomst krijgt.

De schrijfster
Vivian Vande Velde is een Amerikaanse schrijfster die al de nodige boeken op naam heeft staan. Ze schrijft horrorboeken, fantasy en dus ook thrillers. Voor het boek Never Trust a Dead Man (1999) ontving ze de Edgar Award for Best Young Adult Novel.