Leestips

Doorleestips: 4 boeken om te overleven na De Hongerspelen

3 augustus 2016

Een toekomstige wereld waarin de macht en rijkdom scheef verdeeld is en een held of heldin die daartegen in opstand komt. Voor alle fans van De Hongerspelen tippen we vandaag vier spannende toekomstverhalen. 

In De Hongerspelen (Van Goor) schetst Suzanne Collins een grimmige toekomst: in het land Panem zijn er twaalf districten waarvan eentje alle macht en rijkdom in handen heeft. In de andere districten is het ploeteren. En dan zijn er ook nog de jaarlijkse Hongerspelen waarin jongeren uit elk district een letterlijke strijd op leven en dood moeten leveren. In het jaar dat Katniss mee doet aan de Hongerspelen veranderen de zaken. Zij weigert het spelletje van de machthebbers mee te spelen.

Drie heerlijke dikke delen (en vier bioscoopfilms) kon je meeleven met Katniss´ strijd. Verlang je naar meer? Probeer dan eens een van de volgende boeken:

Chaos-trilogie (Moon) - Patrick Ness  
Todd woont op een nieuwe planeet, met louter mannen om hem heen. Hij weet niet anders dan dat er altijd en overal Herrie is: iedereen kan de gedachten van iedereen horen. Als hij Viola ontmoet, een meisje rondom wie het stil is, begrijpt hij dat de wereld anders is dan hij altijd heeft gedacht. Op de planeet breekt een machtsstrijd los. Todd en Viola moeten bepalen aan wiens kant ze staan. 

In transit (Lemniscaat) - Margaretha van Andel
Het jaar 2275. De wereld is verdeeld in twee mensensoorten, grauwers en gieren. De grauwers leven in een soort pre-industriële wereld, de gieren juist in een high tech samenleving. De gieren beschouwen de grauwers als apen en gebruiken ze ook als proefdieren. Totdat Levya C-35 en Rheijn B-71 Aag ontmoeten. Opeens weten ze niet meer zeker of hun wereld wel zo mooi is. Alle drie vragen ze zich af hoe menselijk de anderen en ze zelf eigenlijk zijn. 

Matched-trilogie (Lemniscaat) - Ally Condie
In de Unie worden alle meisjes op hun zeventiende door de Autoriteiten gekoppeld aan een partner. Voor Cassia is dat haar beste vriend Xander, maar ze wordt verliefd op Ky. Dat kan en mag niet. Bovendien behoort Ky tot de Dwalingen, een minder soort mensen. Cassia weigert zich er bij neer te leggen. Samen met haar vrienden trekt ze ten strijde tegen de Unie.  

Reboot (Van Goor) - Amy Tintera
Nog meer nieuwe menssoorten vind je in dit verhaal: Reboots zijn jongeren die na hun dood herrijzen tot nieuwe, krachtigere en snellere mensen. Maar ook gevoellozer. Hoe langer je dood was, hoe harder. Wren 178 spant met 178 minuten de kroon. Dan ontmoet ze Callum 22. Ze moet hem trainen tot soldaat, maar hij is totaal ongeschikt. Niet hard genoeg. Ongewild maakt hij ook gevoelens in haar los.

Meer toekomstverhalen kun je vinden in onze themalijst Brave new world.

Volgende week geven we spannende doorleestips voor Het meisje in de trein.