Leestips

Doorleestips: 4 net zo heftige boeken als Lieveling

31 augustus 2016

We besluiten onze zomerserie met Doorleestips bij het boek Lieveling van Kim van Kooten: heftige, op ware gebeurtenissen gebaseerde romans. 

Puck is 5 jaar als ze een stiefvader krijgt en met haar moeder verhuist naar diens villa. Eindelijk lijken goede tijden aan te breken. Totdat Pucks stiefvader zich als pedoseksueel ontpopt en haar jarenlang misbruikt. 
Puck, hoofdpersoon in Lieveling (Lebowksi) heet in werkelijkheid Pauline Barendregt. Kim van Kooten baseerde haar roman op de jeugdervaringen van haar vriendin. Het boek leest als een trein, met naast de heftige gebeurtenissen ook ruimte voor humor.

Houd je ook van heftige, waar gebeurde verhalen? Lees dan eens een van deze vier boeken:

Tijger, tijger (Bezige Bij) - Margaux Fragoso
Deze roman gaat ook over een pedoseksuele relatie, in dit geval van de schrijfster zelf. Vanaf haar zevende had ze vijftien jaar lang een relatie met een man. Ze beschrijft hoe deze Peter langzaamaan van vriend en vaderfiguur verandert in een minnaar en hoe hij haar door emotionele dwang in zijn greep houdt.

Overspoeld (Querido) - Gideon Samson
Dit is een deel uit de Slash-serie en net als alle boeken in deze serie gebaseerd op bijzondere levensverhalen van jongeren. In dit geval is dat het verhaal van Julius ´t Hart (Pieter in het boek) die in Sri Lanka was toen daar de tsunami raasde en duizenden slachtoffers maakte. 

Tonio (Bezige Bij) - A.F.Th. van der Heijden
Op 21-jarige leeftijd komt Tonio, zoon van de schrijver, om bij een verkeersongeluk. De roman is een zoektocht naar het hoe en waarom van dit ongeluk en vormt een indrukwekkend requiem van een vader voor zijn zoon.

Een heel bijzonder meisje (Lemniscaat) - Anna van Praag
Alicia is elf jaar als haar ouders zich aansluiten bij Casa Nostra, een sekteachtige groep onder leiding van de mooie Sofia. Alicia vindt het er eerst fantastisch. Maar als Sofia hun gezin van de een op de andere dag laat vallen, is Alicia´s leven is opeens een stuk minder perfect. Gebaseerd op eigen jeugdervaringen van de schrijfster.

Dit was de laatste aflevering van Doorleestips. Maar blijf vooral doorlezen!