Leestips

Doorleestips: 5 boeken die net zo interessant zijn als Dit kan niet waar zijn

17 augustus 2016

De werkelijkheid is soms nog ongelooflijker dan een verzonnen verhaal. En als iemand het dan net zoals Joris Luyendijk ook nog smeuïg weet op te schrijven, wil je alleen maar meer. Daarom 5 lezenswaardige tips van informatieve boeken.

In Dit kan niet waar zijn (Atlas Contact) beschrijft journalist Joris Luyendijk de Londense bankwereld van binnenuit. Hij interviewde ruim tweehonderd mensen uit the City, het financiële bolwerk van de Britse hoofdstad. Zijn boek geeft een onthutsend inkijkje in de wereld van geld en spelen met geld.
Zijn boek is eigenlijk precies wat je verlangt van non-fictie: het is niet alleen informatief, maar leest ook als een trein, mede door de vele anekdotes. Niet voor niets kreeg het de NS Publieksprijs.

Er zijn meer schrijvers die ingewikkelde onderwerpen smeuïg weten op te dienen. Lees bijvoorbeeld eens een van de volgende 5 boeken.

De prijs van cola
Misschien komt het door de crisis of misschien wel door het succes van Luyendijks boek, maar boeken over economie zijn opeens populair. Zo vertelt Bas Haring in zijn boek Waarom cola duurder is dan melk (Nijgh & Van Ditmar) op aanstekelijke manier over taaie economische principes als prijzen en verdeling van rijk en arm.
Economie begrijpelijk en aantrekkelijk maken is ook wat Yanis Varoufakis doet in zijn boek De economie volgens Yanis Varoufakis zoals uitgelegd aan zijn dochter (De Geus). Als Grieks minister van Financiën was hij bepaald omstreden, als econoom weet hij wel van wanten.

Verdwenen been
Soms blijft een nieuwsberichtje haken. Dat overkwam journalist Joris van Casteren toen hij een krantenberichtje las over een been dat in de IJssel was gevonden. Van wie was dat been en hoe kwam het daar? Zijn boek Het been in de IJssel (Prometheus) leest als een detective.

Undercover moslim
Toen Maarten Zeegers vanuit een jarenlang verblijf in het Midden-Oosten weer terug naar Nederland ging, dacht hij thuis te komen. In plaats daarvan kwam hij terecht in de Haagse moslimwijk Transvaal. Om contact te maken met zijn buurtbewoners doet hij zich voor als moslim. Zijn dubbelleven duurt drie jaar, een periode waarin hij heel wat te weten komt over wat er leeft onder verschillende moslims. Hij beschrijft het in zijn boek Ik was een van hen (Podium).

Offline experiment
Facebook, Whatsapp, Tinder, we zijn voortdurend overal en met iedereen in contact. Zouden we nog zonder kunnen? Student journalistiek Bram van Montfoort probeerde het uit en hield een verslag bij: Een jaar offline (Moon).

Meer lezenswaardige tips kun je vinden in onze themalijst Non-fictie.

Volgende week geven we doorleestips voor fans van Twilight.