Leestips

Doorleestips: 6 leeslijsttitels voor fans van Het gouden ei

20 juli 2016

Dun en spannend. Geen wonder dat Het gouden ei van Tim Krabbé een favoriet leeslijstboek is. Gelukkig zijn er meer gouden leeslijsttips.

Op weg naar hun vakantiebestemming stopt een echtpaar bij een benzinestation. Een noodlottige stop, want opeens is de vrouw spoorloos verdwenen. Zo start Het gouden ei (Prometheus) van Tim Krabbé.
Het boek staat al jaren met stip op nummer 1 van favoriete leeslijstboeken. Niet vreemd, want behalve lekker dun (97 bladzijden) is het spannend en door het einde blijf je er nog lang over nadenken. Heb je het boek al op je lijst staan en ben je op zoek naar een nieuwe titel of wil je je leraar eens verrassen met een ander boek? Begin dan gauw aan een van onderstaande doorleeslijsttips! We geven twee tips op hetzelfde leesniveau als Het gouden ei (niveau 3) en vier tips op het onder- en bovenliggende niveau. 

Spannend op niveau 2
Toegegeven, Cel (De Geus) van Charles den Tex is vier keer zo dik als Krabbés boek, maar dat vergeet je omdat het zo spannend is. Michael Bellicher wordt ten onrechte verdacht van een misdrijf. De bewijzen tegen hem stapelen zich op. Langzaamaan wordt duidelijk dat iemand zich van Michaels identiteit meester wil maken. 

De hoofdpersoon Eus in het gelijknamige boek (Prometheus) van Özcan Akyol groeit op in een gezin met een agressieve, drinkende en gierige vader en een liefhebbende maar wat machteloze moeder. Zelf raakt Eus na de middelbare school op het slechte pad. Voordat hij het weet rijdt hij als chauffeur van een zigeunerfamilie door Europa om winkels leeg te roven.

Spannend op niveau 3
Een koning die ´s nachts stiekem uit stelen gaat en dan een belangrijke ontdekking doet. Daarover gaat Karel en Elegast, een middeleeuwse whodunnit. Voor iedereen die voor school ook boeken van voor 1880 moet lezen voor de lijst beslist een aanrader!

Slaap zacht Johnny Idaho (Ambo|Anthos) van Auke Hulst is juist een spannend boek dat in de toekomst speelt, in een wereld waarin het grote digitale oog alles en iedereen ziet. De levens van een rijke zakenman, een jonge ambitieuze wetenschapster en een dolende jongere raken steeds meer verstrikt. 

Spannend op niveau 4
In De donkere kamer van Damokles (Van Oorschot) speelt schrijver W.F. Hermans een vernuftig spel met schijn en werkelijkheid. Het verhaal gaat over verraad en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog Hamvraag is: kun je hoofdpersoon Henri Osewoudt wel vertrouwen?

Wat zou je allemaal doen en hoe zou je leven als je leven slechts een dag zou duren? In Het leven uit een dag (Bezige Bij) van A.F.Th. van der Heijden besluiten Benny en Lini een moord te plegen. 

Volgende week vinden fans van De Selectie hier doorleestips van andere lekkere chicklit.