Leestips

Leeslijsttip: Alleen met de goden

28 september 2016

Een moeder die ´krijg de tyfus´ roept en een vader die aan de drank is. En dat is dan nog maar het minste in het gezin van Aaron Bachman. Lees erover in Alleen met de goden van Alex Boogers.

Mijn favoriete woorden waren ´fuck you´, want dat hoorde ik vaak in de Amerikaanse films waar mijn moeder naar keek als ze in haar fauteuil zat te roken. Ze zei zelf nooit ´fuck you´, want mijn moeder was een Hollandse vrouw. Ze zei vaak ´krijg de tyfus´, en mijn vader zei dat mijn moeder de beste vertaalster was die hij kende.

Papa Leeuw noemt Aaron zijn vader. En die noemt hem op zijn beurt Tijgerwelp. Een tijgerwelp die wel eens mag leren brullen, vindt vader. Maar Aaron is niet zo´n durfal.

Het gezin waarin Aaron opgroeit, is nou niet echt een toonbeeld van warmte en veiligheid.
Dat wordt er niet beter op als hij zijn vader een man ziet doodslaan. Vader verdwijnt in de cel en Aaron moet het alleen met zijn moeder zien te rooien. Geen papa Leeuw meer om hem te helpen. 

Pas als hij op kickboksen gaat, leert Aaron om zich letterlijk en figuurlijk door de ellende heen te vechten. Hij krijgt zelfvertrouwen en durft te zijn wie hij wil zijn: vechter en schrijver. 

Alleen met de goden (Podium) bevat elementen uit de eigen jeugd van schrijver Alex Boogers. Ook hij groeide op in een arbeidersgezin. En net als voor hoofdpersoon Aaron zijn vechten en schrijven voor hem van levensbelang. 

Je kunt dit boek lezen voor je leeslijst Nederlands. Het is ongeveer niveau 3. Overleg wel eerst met je leraar Nederlands of je het mag lezen.

Lees ook het Leesplein-interview met Alex Boogers.