Leestips

Leestip: Auerhaus

19 april 2017

Zes bevriende middelbare scholieren wonen samen in een eigen huis. Een van hen vertelt over hun gouden tijd in Auerhaus, een prachtige roman van Bov Bjerg.

Citaat
Vreemd waren de anderen in onze klas. Voor wie alles zijn gangetje ging. Had je ze voor een proefwerk gevraagd: ´Waarvoor leef je eigenlijk?´ dan hadden ze gezegd: ´Dat hebben we niet gehad, dat hoeven we niet te weten.´
De middelbare school was hun huis. Ze verpopten zich, deden eindexamen en gingen studeren, en als hun cocon openbarstte, zagen ze er net zo uit als hun ouders. (...) Ze kenden het liedje, maar waren als ze het zongen niet chagrijnig, integendeel, ze glimlachten verrukt: ´Birth, school, work, death!´


Het verhaal
Duitsland, ergens in de jaren tachtig. Nadat zijn beste vriend Frieder een zelfmoordpoging heeft gedaan, gaat Höppner met hem in het huis van Frieders overleden opa wonen. Al snel komen er vier andere vrienden bij. Ze willen niet zo zijn als de rest, maar alles juist anders doen. Dienst weigeren, in Berlijn gaan wonen, eigen regels maken. Een jaar lang leven ze in hun eigen ideale mini-maatschappij, hun Auerhaus (een verbastering van ´our house´), maar uiteindelijk haalt het leven hen in. 

Vooral lezen want
Auerhaus (Cossee) is prachtig geschreven: indringend en nonchalant-direct tegelijk. En met veel (zwarte) humor. Je ziet de vrienden gewoon zitten in hun huis en kunt hun emoties helemaal navoelen. Hun wens het helemaal anders te doen, hun onzekerheid over het volwassen bestaan, hun vriendschap en vooral ook de angst van Höppner dat Frieder het nog eens gaat proberen. Een van de beste coming-of-ageromans sinds tijden.

De schrijver
Bov Bjerg (1965) is van veel markten thuis. In 2002 won hij de Duitse cabaretprijs, in zijn woonplaats Berlijn organiseert hij spraakmakende literaire activiteiten en verder is hij kok. En natuurlijk schrijver. Zijn roman Auerhaus staat sinds het verschijnen in 2015 op de Duitse bestsellerlijsten. Sinds begin dit jaar is er een Nederlandse vertaling. 

Luister hier naar het lied waaraan Auerhaus zijn naam te danken heeft: Our house van Madness