Leestips

Leeslijsttip: Bestsellerboy

30 mei 2018

Mano Bouzamour schreef zijn tweede roman: Bestsellerboy. Dit gaat over wat er met hem allemaal gebeurde toen hij een Beroemd Schrijver werd. 

Citaat
´Als je je bek nog één keer opentrekt over mijn zus, knuppel ik met mijn stijve pik je moeder dood zoals ze met zeehondjes doen, vriend.´
´Zolang je mij geld brengt, strijder, mag je alles met m´n moeder doen. Luister, ik kom wel in die... dát boek van je, toch?´
´Maar natuurlijk.´
´Zeg wollah.´
´Gappie, ik ben een man van mijn woord.´
´Wel alleen maar goeie dingen over me vertellen.´
´Sowieso.´


Het verhaal
Mohamed is een jongen van de straat die ervan droomt schrijver te worden. Wanneer zijn debuutroman Mohamed, de proleet verschijnt, verandert dat zijn leven ingrijpend. Hij wordt een Beroemde Schrijver, maar zijn Marokkaanse ouders en diverse vrienden willen niets meer met hem te maken hebben. 

Vooral lezen als...
... je houdt van een vlot geschreven verhaal over jongeren van nu. Bouzamour schrijft vrijmoedig over het leven op straat, over seks en over het genot van mooie boeken. 

De schrijver
Mano Bouzamour groeide volgens eigen zeggen op in twee werelden: het leven van een streng Marokaans gezin en Marokkaanse jongens op straat en het leven tussen rijke blanke jongeren op een elitair lyceum. Hoe dat was, heeft hij beschreven in zijn debuutroman De belofte van Pisa. Datzelfde leven tussen twee werelden komt ook weer terug in zijn nieuwe roman Bestsellerboy (Prometheus). Hierin beschrijft Bouzamour hoe hij na de publicatie van zijn debuut omarmd werd door het literaire wereldje en verguisd door zijn Marokkaanse familie en vroegere vrienden. 

Het boek is krap een paar weken uit en nu al goed voor een relletje: Mano´s uitgever prees het boek op billboards aan als ´Verpletterend´. Dat zou een oordeel zijn van een Volkskrant-recensent. Maar we schreven helemaal geen recensie, reageerde de Volkskrant. De uitgever bleek het woord uit een privémail van een Volkskrant-verslaggever aan Mano te hebben geplukt. 

Je kunt dit boek lezen voor je leeslijst Nederlands. Het is ongeveer niveau 2